WikiLeaks: Sudca v Haagu prepúšťal obvinených na základe príkazov z USA

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 14:33 • 2 min
WikiLeaks: Sudca v Haagu prepúšťal obvinených na základe príkazov z USA

KODAŇ - Americká diplomatická korešpondencia zverejnená portálom WikiLeaks potvrdzuje tvrdenia dánskeho sudcu Frederika Harhoffa, podľa ktorých predseda haagskeho tribunálu Theodor Meron slúžil cieľom administratívy USA pri oslobodzujúcich rozsudkoch pre vysokopostavených podozrivých z vojnových zločinov. S odvolaním sa na dánsky denník Information to dnes uviedol srbský spravodajský server Vesti.online.

slovakia

left justify in out

Denník pripomína, že sudca Harhoff minulý týždeň v liste adresovanom svojim kolegom zverejnil tvrdenie, podľa ktorého Meron vyvíjal nátlak na sudcov Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), aby oslobodili od obvinení z vojnových zločinov vysokopostavených chorvátskych a srbských generálov.

Podľa dánskeho denníka všetko poukazuje na to, že korešpondencia amerického ministerstva zahraničných vecí z Haagu, zverejnená stránkou WikiLeaks, podporuje tvrdenia sudcu Harhoffa. Dôležitý je v tomto smere dokument z roku 2003, keď zachytávajúci stretnutie Merona s nemenovaným veľvyslancom USA.

Počas stretnutia mal predseda ICTY Meron presviedčať americkú vládu, aby podporila ukončenie mandátu vtedajšej hlavnej žalobkyne ICTY Carly del Ponte, ktorú opísal ako "prioritne medializovanú osobu, ktorá je predovšetkým zaujatá svojím postavením", citujú Vesti.

V depeši sa uvádza, že Meron od vlády USA žiadal, aby bola proti obnoveniu mandátu del Ponte a vyjadril rezervovaný postoj k možnému jednoročnému predĺženiu jej mandátu.

Kritika dánskeho sudcu Harhoffa a niekoľkých ďalších sudcov nasledovala po oslobodzujúcich rozsudkoch ICTY nad srbskými generálmi Jovicom Stanišičom a Frankom Simatovičom z konca mája tohto roka. Sudcovia tvrdia, že tieto rozsudky spolu s oslobodzujúcim verdiktom nad chorvátskym generálom Antem Gotovinom a srbským generálom Momčilom Perišičom boli vynesené pod nátlakom Západu, predovšetkým USA, píše server. 

Vo všetkých prípadoch aktérov oslobodili od obvinení zo "združenej zločineckej akcie", ktorá do vzniku haagskeho tribunálu ani neexistovala ako právnická kategória.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies