WikiLeaks: Fico je v rukách pochybných biznismenov Širokého, Poóra a Gabriela

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 09:24 • 2 min
WikiLeaks: Fico je v rukách pochybných biznismenov Širokého, Poóra a Gabriela

BRATISLAVA - Hlavný radca a najbližší človek Roberta Fica, písali o Jurajovi Širokom americkí diplomati vo WikiLeaks, uniknutých depešiach z rokov 2006 až 2010, teda z čias prvej vlády Roberta Fica, uvádza DENNÍK N.

slovakia

left justify in out

V najsilnejších častiach Širokého označujú za sponzora strany nielen opoziční lídri, ale aj koaličný partner Milan Urbáni, vtedajší podpredseda ĽS-HZDS, či kolegovia diplomati za prvej vlády Smeru-SD, aj ľudia z biznisu.

 

"Nemôžem za subjektívne pocity zamestnancov ambasád, ktoré posielajú do svojej centrály. Tam je polovica klebiet a polovica nezmyslov," reagoval na WiliLeaks Robert Fico ešte v roku 2011. Američania pravosť prepisov nikdy nepotvrdili, informácie však nik hodnoverne nevyvrátil. 

 

Správy z WikiLeaks:

 

V depešiach zverejnených na Wikileaks sa píše, že po návšteve čínskeho prezidenta v júni 2009 Fico spomenul priestor na spoluprácu pri výstavbe diaľníc. Spolupráca podľa Wikileaks padla na tom, že sa majoritný vlastník Váhostavu Juraj Široký cítil ohrozený Číňanmi.

 

Širokého spomínajú aj ďalšie depeše. Zo stretnutia amerického veľvyslanca Rodolpha Valleeho s Mikulášom Dzurindom z júla 2006. „Premiér Fico je v rukách pochybných biznismenov Juraja Širokého, Vladimíra Poóra a Jána Gabriela. Dzurinda sa veľvyslancovi zveril, že Široký vložil veľkú sumu peňazí do volebnej kampane Smeru,“ píše Wikileaks.

 

Ficovi išlo údajne o život ak by v roku 2006 nezložil vládu. „Ak Fico nesformuje budúcu vládu, jeho život bude v nebezpečenstve, pretože pochybné peniaze stojace za ním nebudú nadšené,“ napísal americký veľvyslanec Vallee.

 

Širokého vplyv na Slovensku potvrdil americkému vľvyslancovi bývalý spolumajiteľ slovana Eric Assmakopuoulos. „Povedal veľvyslancovi, že Široký je jedným z najvplyvnejších na Slovensku a tiež, že Fico a Široký sa stretávajú vo VIP lóži na štadióne Slovanu,“ píše Wikileaks.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona