WikiLeaks: Edward Snowden požiadal o azyl v ďalších 19 krajinách

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 09:25 • 2 min
WikiLeaks: Edward Snowden požiadal o azyl v ďalších 19 krajinách

WASHINGTON - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden podľa webovej stránky WikiLeaks požiadal o azyl v ďalších 19 krajinách. Právna poradkyňa organizácie WikiLeaks Sarah Harrisonová v nedeľu odovzdala jeho žiadosti predstaviteľovi ruského konzulátu na moskovskom letisku Šeremetevo.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP niektoré zo žiadostí už boli doručené na veľvyslanectvá jednotlivých krajín v ruskej metropole. Medzi oslovenými krajinami sú Rakúsko, Bolívia, Brazília, Čína, Kuba, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, India, Taliansko, Írsko, Holandsko, Nikaragua, Nórsko, Poľsko, Rusko, Španielsko, Švajčiarsko a Venezuela.

Snowden už predtým požiadal o azyl v Ekvádore, Islande a Rusku. Správy o jeho žiadostiach prezentované na stránke organizácie WikiLeaks neboli zatiaľ nezávisle potvrdené. Organizácia sa angažuje v prípadoch odtajnenia citlivých štátnych materiálov a prevzala záštitu aj nad Snowdenovou kauzou.

Snowden sa už vyše týždňa zdržiava v tranzitnej zóne moskovského letiska, snažiac sa vyhnúť vydaniu do USA, kde čelí obvineniam zo špionáže a vyzradenia detailov o sledovacích programoch. V pondelok obvinil administratívu amerického prezidenta Baracka Obamu z toho, že sa mu snaží zabrániť v uplatňovaní si svojho práva na azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies