WikiLeaks dva? Európski politici na čele s prezidentom Emanuelom Macronom majú obrovský problém!

NETKY.SK • 11 Júl 2022, 18:53 • 2 min
WikiLeaks dva? Európski politici na čele s prezidentom Emanuelom Macronom majú obrovský problém!

LONDÝN - Po Watergate a WikiLeaks uzrela svetlo sveta nová kauza, ktorá zasahuje do najvyšších miest politiky.

slovakia

left justify in out

Súbory označené ako Uber Files majú viac ako 124 000 záznamov vrátane 83 000 e-mailov a 1000 ďalších súborov zahŕňajúcich konverzácie. Pochádzajú z rokov 2013 až 2017. Ako prvý sa k nim dostal britský denník The Guardian. Uber Files odhaľujú, ako skupiny zamerané na lobovanie a propagáciu za 90 miliónov dolárov ročne verbovali spriatelených politikov, aby im pomohli v kampani za zmenu poskytovania taxislužby v Európe.

 

Prečítajte si aj : Režisér Jakub Nvota: „Divadelné prázdniny sú v tejto chvíli a v tejto spoločenskej situácii mýtus.“

 

img

 

Francúzsko

 

Pamätáte si ešte na masové protesty taxikárov proti Uberu? Zatiaľ čo francúzski taxikári demonstrovali v uliciach Paríža a iných miest, súčasný francúzsky prezident Macron si potykal s kontroverzným šéfom Uberu Travisom Kalanickom a sľúbil mu, že bude reformovať zákony v prospech Uberu. 

 

Francúzskych taxikárov v roku 2014 rozzúrilo najmä spustenie služby UberPop, ktorá umožňovala ponúkať jazdu nelicencovaným vodičom za oveľa nižšie ceny. Súdy a parlament ju zakázali, ale Uber ju prevádzkoval ďalej, pretože napadol zákon.

 

Macron v roku 2015 podpísal dekrét, ktorý zmiernil požiadavky na udeľovanie licencií vodičom Uberu. Macronov hovorca k škandálu uviedol, že kvôli jeho funkcii bolo prirodzené, že sa musel stýkať so zástupcami mnohých spoločností.

 

Prečítajte si aj: V Prahe sa stretávajú ministri vnútra krajín EÚ, Slovensko zastupuje Mikulec



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona