WikiLeaks: CIA dokáže prevziať kontrolu nad smartfónmi, televízormi a autami

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 06:34 • 2 min
WikiLeaks: CIA dokáže prevziať kontrolu nad smartfónmi, televízormi a autami

WASHINGTON - Šéfredaktor nemeckého denníka Die Welt Ulf Poschardt sa obrátil otvoreným listom na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s prosbou o prepustenie v Turecku uväzneného spravodajcu tohto periodika Deniza Yücela na slobodu.

slovakia

left justify in out

Odosielateľ sa v úvode písomnosti, o ktorej obsahu informovala tlačová agentúra DPA, predstavuje adresátovi a zdôrazňuje, že si robí veľké starosti o spravodajcu ním riadeného periodika, ktorý je už viac ako týždeň vo vyšetrovacej väzbe.

 

Šéfredaktor pripomína, že keď angažoval uväzneného pre redakciu Die Welt, predpokladal, že bude písať o vnútornej politike, potom však zistil, ako veľmi miluje krajinu svojich predkov, a preto súhlasil, aby robil spravodajcu denníka v Turecku. Odvtedy sa záujem o spravodajstvo Die Welt viac ako zdvojnásobil, poznamenáva.

 

Poschardt pripomína, že jeho otec ako bavorský úradník pomáhal na tureckom ministerstve financií v Ankare v 80. rokoch minulého storočia s modernizáciou daňovej správy a ešte dnes spomína na neuveriteľnú usilovnosť a angažovanosť tamojších kolegov.

 

Podľa jeho slov Turecko a Nemecko spája mnohé, a to nielen milióny nemeckých občanov tureckého pôvodu, ktorý nezriedka disponujú podobne ako uväznený dvojakým občianstvom, ale aj pestrá história, v ktorej sa obom stranám najviac darilo, keď rešpektovali vzájomné záujmy. "Súčasné pomery to neodrážajú a Vy, predovšetkým Vy, to môžete zmeniť," formuluje šéfredaktor Die Welt v otvorenom liste najvyššiemu tureckému predstaviteľovi.

 

Odosielateľ pripomína, že sa uväznený novinár, kritický a teda nepohodlný, dobrovoľne prihlásil na polícii a spolupracuje s vyšetrovateľmi. Zároveň adresátovi pripomína i jeho osobnú skúsenosť s uväznením z politických dôvodov a apeluje na neho, aby Yücela nechal prepustiť na slobodu.

 

Štyridsaťtriročný žurnalista strávil do uvalenia vyšetrovacej väzby v policajnej cele predbežného zadržania 13 dní po tom, čo sa sám prihlásil na polícii, keď sa dozvedel, že sa po ňom pátra.

 

Novinárovo uväznenie ešte zvýšilo jestvujúce napätie v dvojstranných vzťahoch medzi Nemeckom a Tureckom. Yücel čelí obvineniu z teroristickej propagandy v prospech mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a Gülenovho hnutia, ktoré je v Turecku považované za iniciátora vlani zmareného pokusu o puč v krajine, ako aj z podnecovania nenávisti. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ho však obvinil aj zo špionáže a označil za nemeckého agenta.

 

Právni zástupcovia Yücela podali sťažnosť voči jeho uväzneniu. Advokáti sťažnosť zdôvodnili tým, že podľa ich názoru je uvalenie väzby na žurnalistu tak v rozpore s platnou tureckou legislatívou, ako aj s výkladom Európskeho súdu pre ľudské práva.

 

 

Americká Ústredná spravodajská služba CIA v spolupráci s britskou tajnou službou údajne vyvinula program, ktorý jej umožňuje prevziať kontrolu nad rôznymi masovo používanými technologickými zariadeniami, napríklad smartfónmi s operačnými systémami Android a iPhone či inteligentným televízorom od Samsungu. Vyplýva to z dokumentov, ktoré v utorok zverejnila webová stránka WikiLeaks.

 

V prípade smartfónov je program CIA s názvom Plačúci anjel údajne schopný aktivovať na pokyn agentov okrem mikrofónu aj kameru, a to bez vedomia majiteľa zariadenia. Prevzatím kontroly nad smartfónom môžu pracovníci CIA obísť kódovanie aplikácií ako WhatsApp. Televízor sa zase môže stať odpočúvacím zariadením, a to aj keď je zdanlivo vypnutý. Tieto inteligentné televízne prijímače majú totiž zabudované mikrofóny na prijímanie hlasových príkazov od diváka. Tie síce pri vypnutom prijímači naozaj nefungujú, ibaže program CIA dokáže jeho vypnutie simulovať.

 

CIA sa údajne zamerala aj na počítačové operačné systémy Windows od Microsoftu, ktoré môže napádať prostredníctvom vírusov, a tiež riadiace systémy áut. V tom druhom prípade jej to podľa WikiLeaks umožňuje vykonať "takmer nevystopovateľné atentáty".

 

Internetová platforma tvrdí, že 8761 čerstvo získaných dokumentov pochádza z rokov 2013-16 z "izolovanej a prísne zabezpečenej siete" v stredisku CIA na predmestí Washingtonu.

 

Na hackerské operácie v Európe, Afrike a Blízkom východe používala CIA podľa WikiLeaks priestory amerického konzulátu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, pričom jej agenti dostali diplomatické krytie.

 

Podrobnosti konkrétnych hackerských útokov však stránka WikiLeaks zatiaľ nezverejnila.

 

CIA aj americká vláda odmietli obsah dokumentov komentovať. Microsoft sa údajne musí najprv s týmito informáciami oboznámiť a ďalšie technologické spoločnosti Apple, Google a Samsung sa k dokumentom bezprostredne nevyjadrili.

 

Podľa výrobcu automobilov General Motors by bolo predčasné vydávať vyhlásenia k dokumentom, ktorých autenticita sa zatiaľ nepreukázala. GM však údajne nedisponuje informáciami o prípadných úmrtiach či zraneniach súvisiacich s kybernetickými útokmi na autá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona