WHO zverejnila znepokojujúcu správu o variante omikron

NETKY.SK • 14 December 2021, 21:07 • 2 min
WHO zverejnila znepokojujúcu správu o variante omikron

ŽENEVA - WHO ešte v nedeľu uviedla, že variant omikron je infekčnejší než variant delta a znižuje účinnosť vakcín pri ochrane pred nákazou a šírením vírusu. Na druhej strane podľa predbežných údajov spôsobuje menej závažný priebeh ochorenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Variant omikron sa šíri bezprecedentne rýchlo a už sa pravdepodobne nachádza vo väčšine krajín sveta, upozornila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra AFP. "Prípady nákazy variantom omikron hlásilo už 77 krajín a realita je taká, že je pravdepodobne vo väčšine krajín, aj keď tam ešte nebol detegovaný," povedal novinárom šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Omikron sa šíri rýchlosťou, akú sme dosiaľ pri žiadnom predchádzajúcom variante nevideli," dodal.

 

img

 

Tedros v utorok upozornil, že svetové spoločenstvo by nemalo nový variant podceňovať. "Aj v prípade, že omikron spôsobuje menej závažné ochorenie, obrovský počet prípadov by opäť mohol prevalcovať nepripravené zdravotné systémy," priblížil Tedros. Šéf WHO opäť vyjadril znepokojenie nad podávaním posilňovacích dávok vakcín, ku ktorému pristupuje čoraz viac najmä bohatých krajín. WHO sa obáva zhromažďovania vakcín na úkor krajín, ktoré ich nemajú dostatok. 

 

Prečítajte si tiež: Zmena v podaní posilňujúcej dávky vakcíny na Slovensku!

 

Ako pripomenul, zatiaľ nie sú dostatočné údaje o tom, že na účinnú ochranu zdravých dospelých pred variantom omikron je potrebná posilňovacia dávka. "WHO nie je proti posilňovacím dávkam. Sme proti nespravodlivosti. Našou hlavnou starosťou je zachraňovať životy všade," povedal.  "Podávanie posilňovacích dávok skupinám s nízkym rizikom vážneho ochorenia alebo úmrtia ohrozuje životy ľudí s vysokým rizikom (ťažkého priebehu), ktorí ešte čakajú na svoje primárne dávky," uzavrel.  Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z Juhoafrickej republiky (JAR).

 

img

 

Možno vás zaujme: Úrad verejného zdravotníctva získa údaje o pohybe občanov bez ich súhlasu

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona