WHO začala monitorovať kolumbijský variant covidu

NETKY.SK • 1 September 2021, 11:46 • 2 min
WHO začala monitorovať kolumbijský variant covidu

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia oznámila v utorok, že monitoruje nový variant koronavírusu, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v januári v Kolumbii. Existujú totiž obavy, že by mohol byť odolný voči vakcínam.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Variant, odborne označovaný ako B.1.621, nazýva zdravotnícka agentúra OSN vo svojej klasifikácií písmenom gréckej abecedy mí. WHO ho v súčasnosti považuje za variant záujmu, ktorý je potrebné ďalej monitorovať.

 

Tento variant SARS-CoV-2 má totiž viacero mutácií, ktoré indikujú riziko resistencie voči očkovacím látkam. Podľa WHO je preto potrebné vykonať ďalšie štúdie, ktoré by prispeli k jeho lepšiemu poznaniu. "Variant mí disponuje súborom mutácií, ktoré poukazujú na vlastnosti, ktoré by mohli potenciálne viesť k tomu, že vírus unikne imunitnému systému," uvádza sa v pandemickom buletíne, ktorý WHO vydáva pravidelne každý týždeň.

 

Prečítajte si: Z Afriky sa šíri nákazlivejší variant koronavírusu! Je hrozbou aj pre zaočkovaných

 

SARS-CoV-2 rovnako ako ostatné vírusy, postupne mutujú, väčšina takýchto mutácií však nemá žiadny, alebo len nepatrný vplyv na vlastnosti vírusu. Určité mutácie však môžu zvýšiť nákazlivosť vírusu, závažnosť ním spôsobovaného ochorenia či jeho odolnosť voči vakcínam či liekom. Podľa WHO v súčasnosti existujú štyri varianty nového koronavírusu, ktoré vyvolávajú obavy, vrátane alfy, rozšírenej v minimálne 193 krajinách a delty, ktorá bola potvrdená už v 170 štátoch a teritóriách.

 

Predmetom monitoringu je aktuálne 5 variantov vrátane variantu mí, ktorý už bol okrem Kolumbie detegovaný aj v ďalších krajinách Južnej Ameriky a vo viacerých štátoch Európy vrátane Slovenska.

 

V globálnom meradle je rozšírenosť variantu mí zatiaľ nízka: aktuálne predstavuje 0,1 percenta zo sekvenovaných vzoriek. V Kolumbii je však toto číslo výrazne vyššie, až 39 percent.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona