WHO vyškrtla Nigériu zo zoznamu krajín s dlhodobým výskytom detskej obrny

NETKY.SK • 27 September 2015, 09:41 • 2 min
WHO vyškrtla Nigériu zo zoznamu krajín s dlhodobým výskytom detskej obrny

LAGOS - Nigéria v sobotu oslavovala, že ju Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyškrtla zo zoznamu krajín s dlhodobým (endemickým) výskytom detskej obrny. Oznámila to agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vírusmi prenášaná detská choroba spôsobuje celoživotnú paralýzu, zabrániť jej možno jednoduchým očkovaním.

WHO v piatok uviedla, že na zozname krajín s dlhodobým výskytom detskej obrny tak zostávajú už iba Pakistan a susedný Afganistan.

 

Cieľom teraz bude zabezpečiť, aby sa v Nigérii v najbližších dvoch rokoch neobjavili nové prípady detskej obrany a WHO ju mohla vyhlásiť za krajinu, kde sa detská obrany už nevyskytuje.

 

Nigéria bola v minulosti považovaná za epicentrum detskej obrny vo svete. V júli oslávila prvý rok bez jej výskytu. V boji s detskou obrnou sa stretla s problémami. Islamskí extrémisti zabíjali očkujúcich zdravotníkov a objavili sa tiež fámy, že vakcína má v skutočnosti za cieľ sterilizovať moslimov.

 

Pred 20 rokmi zaznamenávali v tejto západoafrickej krajine 1000 prípadov detskej obrny ročne, čo bol najvyšší výskyt vo svete. Posledný prípad dieťaťa paralyzovaného vírusom detskej obrny zaznamenali 24. júla 2014 na chudobnom a prevažne moslimskom severe.

 

WHO varovala, že kým sa detská choroba dlhodobo vyskytuje v Pakistane a Afganistane, "je hrozbou pre deti kdekoľvek".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies