WHO vyhlásila Španielsko za krajinu bez eboly

NETKY.SK • 2 December 2014, 15:48 • 2 min
WHO vyhlásila Španielsko za krajinu bez eboly

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila dnes Španielsko za krajinu bez výskytu eboly.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po uplynutí 42 dní od uzdravenia španielskej zdravotnej sestry nakazenej týmto ochorením, informovala s odvolaním sa na španielske ministerstvo zdravotníctva agentúra AP.
     

Lehota 42 dní, ktorú požaduje WHO, je dvojnásobkom inkubačnej doby eboly. Práve toľko dní uplynulo od 21. októbra, keď sestru Teresu Romerovú po niekoľkotýždňovej liečbe vyhlásili za zdravú. Jej uzdravenie potvrdili opakované krvné testy a pred mesiacom ju prepustili z nemocničnej karantény.
     

Romerová (44) sa nakazila ebolou ako vôbec prvý človek mimo západnú Afriku - pri starostlivosti o dvoch chorých misionárov v madridskej nemocnici. Misionári sa vírusom nakazili v západnej Afrike, odkiaľ ich letecky previezli na liečbu do Španielska. Obaja však ochoreniu podľahli, jeden v auguste a druhý v septembri tohto roka.
     

Španielske úrady pre obavy zo šírenia eboly celkovo monitorovali 232 ľudí, vrátane zdravotníckych pracovníkov, ktorí s Romerovou prišli do styku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies