WHO vyhlásila pre epidémiu eboly medzinárodný núdzový stav!

NETKY.SK • 8 August 2014, 10:28 • 2 min
WHO vyhlásila pre epidémiu eboly medzinárodný núdzový stav!

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila dnes v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike stav medzinárodnej pohotovosti. Vyzvala na koordinovanú celosvetovú reakciu s cieľom zastaviť ďalšie šírenie vírusu.

slovakia

left justify in out

Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová oznámila, že výbor WHO pre mimoriadne situácie dospel na dvojdňovom zasadnutí k záveru, že epidémia eboly spĺňa podmienky vyhlásenia "núdzového stavu pre verejné zdravie s medzinárodným dosahom".

 

Podľa Chanovej to neznamená, že by WHO očakávala rozširovanie vírusu eboly mimo západnej Afriky, ale že chce, aby krajiny po celom svete zvýšili svoju ostražitosť a podnikli opatrenia, aby k rozširovaniu nedošlo, uviedla agentúra DPA.

 

Ďalším dôvodom vyhlásenia pohotovosti je to, že postihnuté africké krajiny a ich zdravotnícke systémy nemajú dostatočné zdroje a potrebujú naliehavo medzinárodnú podporu, inak zastavenie epidémie nezvládnu.

 

Podľa bilancie WHO z tohto týždňa si ebola v štyroch štátoch - Guinei, Libérii, Sierre Leone a Nigérii - vyžiadala 932 obetí na životoch z celkovo 1711 hlásených prípadov nákazy. Ide o najväčšiu epidémiu tejto choroby za 40 rokov od jej prvého zistenia u ľudí.

 

WHO dnes odporučila, aby postihnuté štáty kontrolovali na letiskách cestujúcich odchádzajúcich z krajiny. Ľudia, ktorí boli v priamom kontakte s pacientmi s ebolou, aby z týchto krajín nemali odchádzať tri týždne.

 

WHO však neodporúča všeobecný zákaz cestovania do alebo zo západnej Afriky.

 

Organizácia vyhlásila podobné pohotovosti pre pandémiu prasacej chrípky v roku 2009 a pre detskú obrnu v máji tohto roka, dodáva agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies