WHO varuje pred epidémiou žltej zimnice v Angole, Kongu a Ugande

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 07:29 • 2 min
WHO varuje pred epidémiou žltej zimnice v Angole, Kongu a Ugande

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila dnes na epidémiu žltej zimnice v troch afrických krajinách, ktorá si vyžiadala už takmer 300 obetí na životoch. Cestujúcim do postihnutých krajín odporúča očkovanie.

slovakia

left justify in out

Vedúca sekcie WHO pre pandémie a epidémie Sylvie Briandová uviedla, že organizácia vyzvala písomne všetky svoje členské štáty, aby vydali príslušné cestovné varovania pre svojich občanov. Mali by brať situáciu vážne a dať sa dať zaočkovať, zdôraznila.

 

V Angole sa žltá zimnica objavila koncom minulého roka, odvtedy sa jej vírusom nakazilo podľa údajov WHO 696 ľudí a 293 z nich zomrelo, informovala tlačová agentúra DPA.

 

"Reagujeme na to ako na mimoriadnu situáciu," objasnila Briandová s tým, že WHO v tomto prípade nevyhlásila globálnu zdravotnú pohotovosť ako v prípade epidémií eboly a ziky.

 

Epidémia žltej zimnice postihla angolskú metropolu Luanda a ďalšie veľké mestá v krajine a v susednej Konžskej demokratickej republike (KDR).

 

V KDR zaznamenali 41 potvrdených prípadov žltej zimnice, 90 percent z nich si ju priviezlo zo susednej Angoly a zvyšok sa nakazilo lokálne. V Ugande sa v separátnej epidémii nakazilo sedem ľudí.

 

Vírus sa už z Angoly preniesol aj do východoafrickej Kene, kde minulý týždeň zaznamenali dva prípady žltej zimnice.

Žltá zimnica sa neprenáša priamo z človeka na človeka, jej prenášačmi sú komáre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies