WHO varovala tehotné ženy pred zikou v súvislosti s olympiádou v Riu

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 07:50 • 2 min
WHO varovala tehotné ženy pred zikou v súvislosti s olympiádou v Riu

LONDÝN - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala dnes tehotné ženy pred cestou do oblastí s výskytom vírusu zika. Ostatným cestovateľom zároveň odporučila, aby sa pri návšteve zasiahnutých krajín chránili pred uštipnutiami komárov, ktoré vírus prenášajú.

slovakia

left justify in out

WHO tak zopakovala odporúčania, ktoré v súvislosti so zikou vyjadrila už niekoľkokrát. Teraz však nimi chcela zdôrazniť dôležitosť individuálnych preventívnych opatrení pred nadchádzajúcimi letnými olympijskými hrami v brazílskom Riu de Janeiro, uvádza agentúra AP.

 

Keďže zika sa prenáša aj pohlavným stykom, WHO dnes tehotným ženám taktiež odporučila, aby sa buď úplne vyhli sexuálnemu kontaktu s osobami, ktoré navštívili oblasti zasiahnuté zikou, alebo aby aspoň praktizovali metódy bezpečného sexu.

 

Dokázalo sa totiž, že zika spôsobuje celý rad vrodených porúch vrátane narodenia detí s abnormálne malými hlavami.

 

Za odloženie či prípadný presun letných olympijských hier do inej krajiny kvôli zike sa tento týždeň vyslovil aj profesor Amir Attaran z Univerzity v Ottawe, špecialista na verejné zdravie. Povedal, že konanie hier v Riu bude mať za následok vrodené poruchy detí, ktorým sa dalo predísť.

 

"Je morálnou a vedeckou povinnosťou WHO, aby týmto hrám zabránila," povedal Attaran. Zaoberal tiež prospešnosťou vyjadrení WHO, ktorá návštevníkom hier len odporučila, aby sa vyhýbali "chudobným či preľudneným miestam".

 

"To je polovica Ria," uviedol Attaran a dodal, že WHO teda mohla ľuďom rovno povedať, aby na hry nechodili. Viacero ďalších odborníkov, však mierne vyjadrenia WHO o zike v súvislosti s olympiádou v Riu privítalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies