WHO prišlo so šokujúcim zistením! Chudobné krajiny dostávajú oveľa menšie zásielky vakcín

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 19:55 • 2 min
WHO prišlo so šokujúcim zistením! Chudobné krajiny dostávajú oveľa menšie zásielky vakcín

ŽENEVA - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadril v piatok znepokojenie nad nerovnováhou pri distribúcií vakcín.

slovakia

left justify in out

Obrovský nepomer

Ako šéf WHO dodal, vo svete sa doteraz podalo viac než 700 miliónov injekcií, z čoho viac ako 87 percent pripadá na bohatšie krajiny. V bohatých štátoch tak podľa neho dostal vakcínu v priemere každý štvrtý obyvateľ, kým v krajinách s nízkymi príjmami iba jeden z päťsto.

 

img


"V globálnej distribúcií vakcín pretrváva šokujúca nerovnováha," povedal Ghebreyesus na mediálnom brífingu.

 

Pomoc cez program pod OSN 

Medzinárodný program COVAX, ktorý sa pod záštitou Organizácie spojených národov (OSN) snaží sprístupniť vakcíny chudobnejším krajinám, označil za "silný mechanizmus, ktorý môže dodať vakcíny rýchlejšie a efektívnejšie než akýkoľvek iný mechanizmus".

 

img

 

Zatiaľ sa v jeho rámci distribuovalo zhruba 38 miliónov dávok, čo postačuje na zaočkovanie zhruba štvrtiny percenta globálnej populácie, dodal šéf WHO.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona