WHO pripravila plán boja s ebolou v Západnej Afrike

NETKY.SK • 22 August 2014, 14:27 • 2 min
WHO pripravila plán boja s ebolou v Západnej Afrike

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes informovala, že vypracovala návrh strategického plánu boja s ebolou v Západnej Afrike pre najbližších šesť až deväť mesiacov.

slovakia

left justify in out

"WHO pracuje na cestnej mape boja s ebolou, ide o skutočne funkčný postup, ako s ňou bojovať," povedala dnes v Ženeve hovorkyňa WHO Fadela Chaibová. 
     

Podľa jej slov, ktoré citovala agentúra Reuters, uvedený dokument "vytyčuje stratégiu pre WHO a jej zdravotníckych partnerov na najbližších šesť až deväť mesiacov".
     

Na otázku, či uvedený časový rámec znamená, že WHO očakáva pokračovanie epidémie eboly, ktorá vyčíňa v Guinee, Libérii a Sierra Leone, až do roku 2015, odpovedala: "Úprimne, nik nevie, kedy sa táto epidémia eboly skončí." 
     

Epidémiu v krajine vyhlásia za skončenú až po uplynutí dvoch inkubačných období, teda 42 dní bez výskytu jediného potvrdeného prípadu eboly, povedala.  
     

Vírus eboly zabil tento rok v Západnej Afrike už najmenej 1350 ľudí, štvrtou krajinou s potvrdenými obeťami sa stala Nigéria - na ebolu zomrelo päť Nigérijčanov. V regióne bolo hlásených 2473 podozrivých alebo potvrdených prípadov. Z južnej Afriky neboli zatiaľ hlásené žiadne prípady eboly.
     

Početné africké krajiny už obmedzili cestovanie vo vzduchu, po súši aj na vode do postihnutých krajín, čo má výrazný dopad na ekonomiku a zabezpečenie potravín. Informoval o tom Svetový potravinový program (WFP), organizácia OSN so sídlom v Ríme.
     

WHO čelila kritike, okrem iného aj zo strany Lekárov bez hraníc, že robí príliš málo a príliš neskoro pre boj s infekčným ochorením.
     

Ebola spôsobuje silné krvácanie a úmrtnosť na ňu môže byť až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou a inými telesnými tekutinami infikovaného človeka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies