WHO pravdepodobne oznámi koniec pandémie prasacej chrípky

NETKY.SK • 11 August 2010, 07:26 • 2 min
WHO pravdepodobne oznámi koniec pandémie prasacej chrípky

WHO pravdepodobne oznámi koniec pandémie prasacej chrípky

slovakia

left justify in out

img

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes pravdepodobne oznámi, že pandémia takzvanej prasacej chrípky sa skončila. Išlo by o potvrdenie, že počty nákaz sa vo väčšine oblastí na svete vrátili na úroveň obvyklú pri sezónnej chrípke. S odvolaním sa na zdravotníckych predstaviteľov o tom informovala tlačová agentúra Reuters.
      Rozhodnutie bude založené na odporúčaniach nezávislej komisie expertov, ktorí na dnešnej neverejnej trojhodinovej telekonferencii preskúmali epidemiologické údaje o súčasných prípadoch, prevažne z južnej pologule, kde je v súčasnosti zima.
      Na konferencii sa z rodného Hongkongu zúčastnila aj generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová, ktorá podľa hovorcu organizácie "ukončuje formuláciu odporúčania".
      WHO, organizácia OSN, bola terčom značnej kritiky za postup v prípade prvej celosvetovej pandémie za vyše 40 rokov, ktorá sa vo väčšine krajín ukázala byť miernejšia než sa očakávalo. WHO tiež kategoricky odmietla tvrdenia, že pri vyhlásení pandémie konala pod vplyvom farmaceutických spoločností.
      WHO v júni 2009 oznámila, že šírenie nákaz novým vírusom prasacej chrípky (vírus H1N1 chrípky typu A), ktorý sa po objavení v USA a Mexiku za šesť týždňov rozšíril po celom svete, je prvou pandémiou od roku 1968.
      Rozhodnutie WHO o tom, či ochorenie dosiahlo pandemické rozmery alebo nie, je dôležité pre zdravotnícke systémy jednotlivých krajín a ovplyvňuje plány vlád na vytváranie zásob a distribúciu vakcín.
      Počet potvrdených úmrtí na chrípku spôsobenú vírusom H1N1 celosvetovo presiahol 18.449, podľa WHO však bude skutočný počet obetí známy najskôr rok po skončení pandémie. Zrejme pôjde o oveľa vyššie číslo, dodáva agentúra Reuters.
      Sezónna chrípka zabíja ročne odhadovaných 500.000 ľudí, vyplýva z údajov WHO. Pri pandémiách v rokoch 1957 a 1968 prišli o život približne dva milióny a milión ľudí.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona