WHO potvrdila zastavenie šírenia eboly v Senegale

NETKY.SK • 17 Október 2014, 17:21 • 2 min
WHO potvrdila zastavenie šírenia eboly v Senegale

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oficiálne potvrdila, že ebola sa už v Senegale ďalej nešíri.

slovakia

left justify in out

Oznámenie prišlo po uplynutí 42 dní od okamihu, ako testy potvrdili ebolu u muža, ktorý pricestoval do senegalskej metropoly Dakar zo susednej Guiney. Maximálna inkubačná doba u eboly predstavuje 21 dní. 
     

WHO vo svojom vyhlásení ocenila senegalské úrady za ich príkladné úsilie, ktoré prispelo k tomu, že v krajine nevypukla epidémia tohto nebezpečného ochorenia. 
     

Zdôraznila však, že Senegal vzhľadom na svoju blízkosť k trojici epicentier epidémie - Guinei, Libérii a Sierre Leone - stále zostáva zraniteľný. Ochorenie by do Senegalu mohli opäť zavliecť infikované osoby z iných štátov. 
     

Svetová zdravotnícka organizácia preto vyzvala senegalské úrady, aby boli naďalej ostražité a všetky prípadné podozrenia na ebolu riešili striktne podľa jej platných smerníc. 
     

Podľa dostupných informácií ebolou nakazený muž prišiel v Senegale do bližšieho kontaktu so 74 ľuďmi - ani jeden sa však nenakazil. Senegalské úrady všetkých preventívne monitorovali a podozrivé prípady testovali. Sprísnili pritom opatrenia na hraničných priechodoch a zorganizovali osvetovú kampaň, ktorá varovala verejnosť pred nebezpečenstvom eboly. 
     

Postup Senegalu je podľa WHO "dobrou ukážkou toho, ako treba riešiť importovaný prípad eboly". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies