WHO poslala ochranné vybavenie zdravotníkom do KDR, kde ohlásili ebolu

NETKY.SK • 25 August 2014, 17:27 • 2 min
WHO poslala ochranné vybavenie zdravotníkom do KDR, kde ohlásili ebolu

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oznámila, že poslala ochranné vybavenie pre zdravotnícky personál v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde úrady potvrdili dva prípady eboly v odľahlej oblasti krajiny.

slovakia

left justify in out

"Výskyt ochorenia ohlásilo ministerstvo zdravotníctva a tak k situácii aj pristupujeme," odpovedal na otázku tlačovej agentúry Reuters hovorca WHO Tarik Jasarevic v Ženeve.
     

Súčasná epidémia eboly, pri ktorej zahynulo už najmenej 1427 ľudí, sa sústreďuje v Libérii, Guinei a Sierre Leone, pričom niekoľko prípadov zaznamenali aj v Nigérii, pripomenula tlačová agentúra Reuters.
     

KDR ohlásila výskyt eboly vo svojej severnej provincii Équateur v nedeľu po tom, čo dvaja z ôsmich pacientov testovaných na ebolu mali pozitívne výsledky. Informáciu oznámil minister zdravotníctva KDR Félix Kabange Numbi.
     

Konžskí predstavitelia, ktorí išli do odľahlej oblasti, zistili 24 prípadov krvácavej horúčky "neznámeho pôvodu", vrátane 13 ľudí, ktorí zomreli, oznámil Jasarevic.
     

Dvaja z nich mali pozitívne testy na ebolu, avšak ostatné vzorky odobraté ľuďom pre podozrenie na chorobu sa ešte analyzujú, dodal hovorca WHO.
     

V uvedenej oblasti KDR bola však podľa Jasarevica zistená aj hemoragická gastroenteritída (krvácavý zápal žalúdka a tenkého čreva), malária a šigelóza (vysoko nákazlivé črevné ochorenie). V severnej časti KDR zomrelo na hemoragickú gastroenteritídu najmenej 70 ľudí, oznámila ešte vo štvrtok 21. augusta WHO s tým, že nešlo o ochorenie ebola.
     

Vírus eboly, ktorý zistili po prvý raz v bývalom Zaire (dnes KDR) v roku 1976, je v oblasti endemický (dlhodobo sa vyskytujúci). Toto je už siedmy známy výskyt smrteľnej choroby v krajine, uvádza WHO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona