WHO poprela, že by rozhodnutie o poplachu pre epidémiu eboly ovplyvnila politika

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 18:13 • 2 min
WHO poprela, že by rozhodnutie o poplachu pre epidémiu eboly ovplyvnila politika

LONDÝN - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes poprela, že by politika ovplyvnila jej rozhodnutie o vyhlásení medzinárodného stavu ohrozenia kvôli šíreniu nákazy smrtiacim vírusom ebola v západnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to napriek dôkazom, že vysokopostavení členovia WHO diskutovali o diplomatickom a ekonomickom dopade tohto kroku, napísala agentúra AP.
     

WHO vyhlásila pred rokom, že v africkej Guinei objavila nákazu ebolou. V súčasnosti čelí obvineniam, že pri vyhlásení medzinárodného poplachu otáľala. Interné e-maily a dokumenty, ktoré získala AP, ukázali, že WHO nereagovala až dva mesiace, keď medzinárodné spoločenstvo kvôli epidémii bilo na poplach. 
     

Najvyšší šéfovia v ženevskom sídle WHO ale odrádzali od skoršieho vykonania tohto kroku, prezrádzajú materiály. Zdôvodňovali to tým, že vyhlásenie tohto stavu by mohlo byť vnímané ako "nepriateľský čin" a ohroziť ekonomiku dotknutých štátov. Ďalšie dôvody boli diplomatické vzťahy, záujmy baníckeho priemyslu a moslimská púť do Mekky.
     

WHO na margo tejto kritiky priznala, že naozaj reagovala pomaly. Svoju reakciu však zvalila čiastočne na prekvapivé príznaky vypuknutia epidémie, ktorá bola, čo sa týka eboly, dosiaľ najhoršia. O život pri nej prišlo zrejme viac ako 10.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona