WHO pomenovala varianty koronavírusu gréckymi písmenami. Aký mala na to dôvod?

NETKY.SK • 1 Jún 2021, 09:26 • 2 min
WHO pomenovala varianty koronavírusu gréckymi písmenami. Aký mala na to dôvod?

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predstavila nový systém označovania variantov koronavírusu SARS-CoV-2.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Varianty, ktoré po prvý raz identifikovali v Spojenom kráľovstve, Juhoafrickej republike, Brazílii a Indii, sú pomenované gréckymi písmenami, informuje spravodajský portál BBC. Takzvaný britský variant je teda alfa, juhoafrický beta, brazílsky gama a indický delta.

Systém gréckej abecedy sa týka aj záujmových variantov. Celý zoznam označení zverejnila WHO na svojej webstránke. Grécke písmená nenahradzujú už existujúce vedecké názvy.

WHO vysvetlila, že nové označovanie variantov má zjednodušiť diskusie, ale zároveň pomôcť odstrániť stigmy z názvov. Tento mesiac sa napríklad indická vláda sťažovala, že variant B.1.617.2 (delta), ktorý po prvý raz identifikovali v októbri v Indii, volajú indický, hoci ho WHO nikdy takto oficiálne nepomenovala.

 

„Žiadna krajina by nemala byť stigmatizovaná pre zisťovanie a hlásenie variantov,“ napísala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter technická vedúca WHO pre koronavírus Maria Van Kerkhove.

 

Zároveň tiež požiadala o „dôkladné sledovanie“ variantov a zdieľanie vedeckých údajov, ktoré by pomohli zastaviť šírenie vírusu.

Pre spravodajskú webstránku STAT News van Kerkhove uviedla, že ak identifikujú viac ako 24 variantov a už ich nebudú môcť označovať gréckymi písmenami, zavedú nový program pomenovaní.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies