WHO opäť preskúma pôvod pandémie. Chce jasné dôkazy

NETKY.SK • 27 September 2021, 13:19 • 2 min
WHO opäť preskúma pôvod pandémie. Chce jasné dôkazy

NEW YORK - Odborníci boli v Číne už predtým, no nepodarilo sa im dať dokopy dostatok informácií a dôkazov, ktoré by potvrdili pôvod šírenia vírusu.

slovakia

left justify in out

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa rozhodla spustiť nové vyšetrovanie pôvodu pandémie koronavírusu. Na takýto krok sa odhodlala polroka po tom, ako jej predošlé vyšetrovanie dospelo k nie veľmi jasným záverom. S odvolaním sa na nedeľné oznámenie WHO o tom v pondelok informovala tlačová agentúra DPA.

 

img

 

WHO za týmto účelom zostavuje tím zložený z približne 20 vedcov, ktorí budú hľadať nové dôkazy o pôvode koronavírusu v Číne i na iných miestach, informoval denník The Wall Street Journal. Tím preverí, či vírus vyvinuli v laboratóriu, čo je teória, ktorú Čínu pobúrene odmieta, píše DPA.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko sa dočkalo nevšedného poďakovania za pomoc

 

Experti z WHO začali v decembri 2020 navštevovať stredočínske mesto Wu-chan, kde o rok skôr zaznamenali prvé známe prípady nákazy novým koronavírusom. Vo svojej správe z marca 2021 však uviedli, že od čínskych vedcov nezískali dostatok potrebných informácií, aby vedeli zodpovedať kľúčové otázky týkajúce sa pôvodu pandémie.

 

K podobnému výsledku dospeli aj americké tajné služby, ktoré pôvod pandémie taktiež skúmali. Vo svojej správe z augusta uviedli, že čo sa týka pôvodu ochorenia COVID-19, neboli schopné dospieť k jednoznačným záverom.

 

img

 

Po týchto udalostiach sa spojilo 18 prominentných biológov, ktorí žiadali dôkladné preskúmanie problému. Informácie od WHO nepovažovali za dostatočné

 

Nepozdáva sa im najmä fakt, že nikto neposkytol dôkaz o tom, že by vírus preskočil zo zvieraťa na človeka, ako mnohí predpokladajú. 

 

Podozrivé pre nich je i to, že vo Wu-chane existuje laboratórium, v ktorom skúmajú podobné vírusy.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona