WHO nevyhlásila stav núdze v prípade eboly včas, aj keď vedela o situácii

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 09:48 • 2 min
WHO nevyhlásila stav núdze v prípade eboly včas, aj keď vedela o situácii

ŽENEVA - Interné e-maily a dokumenty, ktoré získala tlačová agentúra AP, ukazujú, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nereagovala až dva mesiace, keď medzinárodného spoločenstvo bilo na poplach kvôli epidémii smrtiaceho vírusu ebola v západnej Afrika.

slovakia

left justify in out

WHO na margo tejto kritiky priznala, že naozaj reagovala pomaly. Svoju reakciu však zvalila čiastočne na prekvapivé príznaky vypuknutia epidémie, ktorá bola, čo sa týka eboly, dosiaľ najhoršia. O život pri nej prišlo zrejme viac ako 10.000 ľudí.

 

Predstavitelia WHO boli podľa dokumentov, ktoré má k dispozícii AP, včas o zúfalej situácii informovaní a dostali aj naliehavú prosbu o pomoc.

 

Dokumenty tiež ukázali, že vedúci pracovníci sa už začiatkom júna súkromne zaoberali myšlienkou vyhlásenia stavu medzinárodného zdravotného ohrozenia kvôli šíreniu choroby. Bolo to dva mesiace pred tým, než bolo toto rozhodnutie 8. augusta oficiálne prijaté.

 

Najvyšší šéfovia v ženevskom sídle WHO ale odrádzali od skoršieho vykonania tohto kroku, prezrádzajú materiály. Zdôvodňovali to tým, že vyhlásenie tohto stavu by mohlo byť vnímané ako "nepriateľský čin" a ohroziť ekonomiku dotknutých štátov, približuje v svojej dnešnej správe AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies