WHO kvôli vírusu zika vyhlásila celosvetový stav núdze

NETKY.SK • 1 Február 2016, 19:58 • 2 min
WHO kvôli vírusu zika vyhlásila celosvetový stav núdze

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes na zasadnutí v Ženeve označila rýchle šírenie vírusu zika na americkom svetadiele za "mimoriadnu udalosť", ktorej závažnosť vyžaduje vyhlásenie medzinárodnej pohotovosti.

slovakia

left justify in out

WHO zvolala mimoriadne zasadnutie nezávislých odborníkov v Ženeve, aby na ňom posúdila podozrivé prepojenie medzi vlaňajším vypuknutím vírusu v Brazílii a  následným nárastom počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami.

 

Účastníci ženevskej schôdzky dospeli k záveru, že aktuálne šírenie vírusu zika predstavuje pre verejné zdravotníctvo krízovú udalosť medzinárodného významu. Rozhodnutie bolo prijaté najmä vzhľadom na možnú spojitosť vírusu s detskou mikrocefáliou a neurologickými poruchami.

 

Napriek tomu, že šéfka WHO Margaret Čchan uviedla, že neexistuje žiaden definitívny dôkaz o tom, že by bol práve vírus zika zodpovedný za akékoľvek vrodené poruchy však vo štvrtok uznala, že "stupeň ohrozenia je extrémne vysoký".

 

Posledná takáto medzinárodná pohotovosť bola vyhlásená po vypuknutí eboly v západnej Afrike v roku 2014. Ebola si následne vyžiadala vyše 11.000 obetí na životoch, spresnila AP.

 

WHO odhaduje, že v nasledujúcom roku by sa mohlo na americkom kontinente mohli objaviť až štyri milióny prípadov nakazenia vírusom zika.

 

Dánsko aj USA zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika

 

Dánske úrady zaznamenali prvý prípad nákazy vírusom Zika, ktorý spôsobuje poškodenie mozgu u novorodencov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dánske médiá.

 

Úrady v druhom najväčšom meste krajiny Aarhus uviedli, že pozitívny test vykonali u obyvateľa Dánska, ktorý navštívil oblasť Strednej a Južnej Ameriky. Bližšie podrobnosti o prípade nezverejnili.  Viac sa dočítate TU!

 

V Brazílii majú 4 180 podozrení poškodenia mozgu novorodencov, kvôli vírusu Zika

 

Brazílske ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo, že má momentálne zaznamenaných 4180 podozrivých prípadov mikrocefálie, zriedkavého poškodenia mozgu u novorodencov. Úrady sa obávajú, že to zrejme súvisí s nákazou vírusom Zika, ktorú šíria komáre. Viac sa dočítate TU!

 

Nakazenie vírusom zika diagnostikovali vlani v USA 31 ľuďom

 

Nakazenie vírusom zika diagnostikovali v uplynulom roku 31 občanom USA. Oznámili to dnes zdravotnícke úrady Spojených štátov, ktoré citovala agentúra AP. Úrady sa domnievajú, že vo všetkých prípadoch sa Američania nakazili týmto ochorením počas cesty do Karibiku alebo Latinskej Ameriky. Tropická nákaza prenášaná komárom druhu Aedes aegypti sa prvýkrát objavila práve v týchto oblastiach. Tieto krajiny zaznamenali tiež najviac nakazených osôb. Viac sa dočítate TU!

 

Päť Portugalcov je po návšteve Brazílie nakazených vírusom Zika

 

Oznámil to dnes riaditeľ portugalského Národného úradu pre zdravie Francisco Jorge. Jorge pre stanicu RTP uviedol, že je ešte jeden "veľmi pravdepodobný", ale nepotvrdený prípad nákazy Portugalca, ktorý nedávno navštívil Kolumbiu. Riaditeľ dodal, že všetci pacienti sú dospelé osoby, ale podrobnosti neposkytol, napísala agentúra AP. Viac sa dočítate TU!

 

Štyria Kanaďania sa nakazili v zahraničí, Brazília čistí oblasti

 

Štyria Kanaďania sa nedávno vrátili domov zo zahraničných ciest infikovaní vírusom zika. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa kanadského verejného zdravotníctva Gregoryho Taylora. Viac sa dočítate TU!

 

Výskyt vírusu zika potvrdili už i na Jamajke

 

Ministerstvo zdravotníctva na Jamajke potvrdilo v sobotu tamojší prvý prípad nakazenia človeka vírusom zika, ktorý je spájaný s vývojovou poruchou novorodencov, známou ako mikrocefália. Viac sa dočítate TU!

 

Brazíliu trápi zákerný vírus zika, Austrálsky olympijský výbor varuje tehotné ženy

 

Austrálsky olympijský výbor (AOC) upozornil tehotné členky výpravy pre augustové olympijské hry, aby starostlivo zvážili cestu do v Ria de Janeiro pre riziko nákazy vírusom zika, ktorý môže spôsobiť vývinové poruchy plodu.Viac sa dočítate TU!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies