WHO: Intenzívne sa pracuje na vývoji a testovaní vakcín i liekov proti ebole

NETKY.SK • 21 Október 2014, 19:51 • 2 min
WHO: Intenzívne sa pracuje na vývoji a testovaní vakcín i liekov proti ebole

ŽENEVA - Dávka 800 ampuliek kanadského séra proti ebole, ktoré najskôr prepravia do sídla Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo švajčiarskej Ženeve, sa následne bude testovať v rôznych laboratóriách, vrátane pracoviska v severonemeckom Hamburgu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia Marie Paule Kienyovej, námestníčky generálnej riaditeľky WHO, na tlačovej konferencii v sídle organizácie, ako ho sprostredkovala tlačová agentúra DPA.
     

Podľa jej slov by v decembri mohli byť známe prvé poznatky o bezpečnosti vakcín, s ich nasadením na africkom kontinente, v ktorého západnej časti si epidémia eboly vyžiadala už viac ako 4500 obetí na životoch, by sa v pozitívnom prípade mohlo začať v januári 2015.
     

Keďže však sérum nie je k dispozícii v potrebnom počte, o plošnom očkovaní zatiaľ nemožno uvažovať.
     

Kanadské sérum nie je jediným, ktoré je v hre. Jestvuje aj ďalšia veľmi sľubná vakcína, ktorá sa už testuje. Na vývoji séra proti ebole sa však naďalej pracuje, napríklad aj v Ruskej federácii, odznelo dnes v Ženeve.
     

V súčasnosti sa testujú aj celkovo štyri preparáty na liečbu ochorenia, ktoré by v prípade priaznivého vývoja mohli byť použité v Afrike už v priebehu niekoľkých týždňov. Mimoriadne sľubnou sa javí aj aplikácia krvi uzdravených pacientov pri liečbe infikovaných, uviedla predstaviteľka WHO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies