WHO hlási obrovský úspech, zastaviť prenos HIV z matky na dieťa sa podarilo v ďalších štátoch

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 18:48 • 2 min
WHO hlási obrovský úspech, zastaviť prenos HIV z matky na dieťa sa podarilo v ďalších štátoch

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zablahoželala Thajsku a Bielorusku k odstráneniu prenosu vírusu HIV a ochorenia syfilis z matky na dieťa. Ocenila tiež Arménsko a Moldavsko za elimináciu prenosu HIV a syfilisu z rodičiek na deti.

slovakia

left justify in out

"Zaistením, že sa deti budú rodiť zdravé, im dáme najlepší možný štart do života. Je nesmierne povzbudivé vidieť, keď sa krajinám podarí eliminovať prenos týchto dvoch infekcií z matky na dieťa," povedala generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová. "Je to obrovský úspech - jednoznačný signál, že prichádza generácia bez výskytu AIDS."


Odstránenie prenosu HIV a syfilisu z matky na dieťa je kľúčovým pri celosvetovom úsilí uspieť v boji proti sexuálne prenosným infekciám a snahe zvíťaziť nad AIDS do konca roka 2030.
Svetová zdravotnícka organizácia a jej partneri sa v roku 2014 zhodli na celosvetových kritériách, ktorými sa overuje eliminácia prenosu oboch menovaných infekcií, a to prostredníctvom prísneho hodnotenia pokroku v konkrétnom štáte. Prvou krajinou, kde sa potvrdilo úspešné odstránenie prenosu HIV a syfilisu z matky na dieťa, sa stala vlani Kuba.


V uplynulom týždni WHO vyjadrila uznanie Thajsku, Arménsku, Bielorusku a Moldavsku za ich pozoruhodné úspechy v tejto sfére. Menované krajiny vyvinuli nemalé úsilie, aby zabezpečili včasný prístup k prenatálnej starostlivosti, testovanie na HIV a syfilis u tehotných žien a ich partnerov, ako aj starostlivosť pre ženy a ich deti s pozitívnym výsledkom testu.


Tieto úspechy sú podľa vyhlásenia WHO dôkazom, že kľúčovým faktorom je začlenenia zdravia matiek a detí do sféry sexuálneho a reproduktívneho zdravia a starostlivosti o nakazených HIV. Takéto zjednotenie podporuje nové stratégie WHO v oblasti HIV, sexuálne prenosných chorôb a vírusovej hepatitídy, a je kľúčovým na dosiahnutie všeobecného zdravotného poistenia a realizáciu udržateľných rozvojových cieľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies