WHO chváli Peking za vyhlásenie najvyššieho stupňa pohotovosti pre smog

NETKY.SK • 9 December 2015, 08:17 • 2 min
WHO chváli Peking za vyhlásenie najvyššieho stupňa pohotovosti pre smog

PEKING - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) privítala dnes vyhlásenie najvyššieho stupňa pohotovosti v súvislosti so znečistením ovzdušia v Pekingu. Čínske veľkomesto využilo farebne kódovaný systém varovania pred smogom po prvý raz od jeho zavedenia v roku 2013, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V Pekingu sú druhý deň zatvorené školy a v platnosti je celý rad dopravných obmedzení, uviedol predstaviteľ WHO v Číne Bernhard Schwartländer. Tieto opatrenia podľa neho naznačujú, že "pekinské orgány berú kvalitu ovzdušia a s tým súvisiace zdravotné záležitosti veľmi vážne".


Červený stupeň smogovej pohotovosti naznačuje vážne a pretrvávajúce znečistenie ovzdušia - a "WHO víta, že to vláda uznala a rozhodla sa konať," zdôraznil Schwartländer.


Smogová pohotovosť je správa pre verejnosť o vážnosti znečistenia, dodal, ale dôležité je aj to, že to "spúšťa osobitné kroky vlády na zníženie úrovní znečistenia - ako je napríklad zatváranie stavenísk a tovární a uvalenie dopravných obmedzení".


Znečistenie ovzdušia môže spôsobiť dýchacie problémy a astmatické záchvaty, poznamenal ďalej. Osobitnú starostlivosť by mali podľa neho vyvinúť ľudia so sklonom pre tieto zdravotné problémy a takisto aj starší a, naopak, veľmi mladí ľudia, varoval.


"Z dlhodobého hľadiska môže znečistenie vzduchu vyvolávať srdcové choroby, rakovinu - predovšetkým pľúc - a chronické respiračné problémy," doplnil predstaviteľ WHO.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies