WHO chce testovať bábätká na HIV už pár týždňov po pôrode

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:15 • 2 min
WHO chce testovať bábätká na HIV už pár týždňov po pôrode

WHO chce testovať bábätká na HIV už pár týždňov po pôrode

slovakia

left justify in out

img

Približne 400.000 detí ročne sa infikuje vírusom HIV počas gravidity matky, pri pôrode alebo dojčení. Preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prijme nové opatrenia, informovala dnes tlačová agentúra APA.
      V budúcnosti by bábätká mali byť testované na HIV už po štyroch až šiestich týždňoch po pôrode a v prípade potreby liečené, oznámil riaditeľ oddelenia WHO pre HIV/AIDS Gottfried Hirnschall na tlačovej besede vo Viedni v rámci 18. Medzinárodnej konferencie o AIDS.
      Ešte stále sa na HIV testuje len veľmi málo detí mladších ako jeden rok. To podľa WHO spôsobuje, že v súčasnosti asi tretina infikovaných detí zomiera pred dovŕšením jedného roka, a potom polovica pred dovŕšením dvoch rokov.
      Vybavenie, potrebné pre testovanie bábätiek na HIV, nie je na mnohých miestach sveta dostupné. Preto je cieľom WHO odstrániť tento nedostatok. Do roku 2015 by sa tak množstvo detí infikovaných prenosom z matky malo znížiť na päť percent.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona