WHO bude 1. februára mimoriadne rokovať o šírení vírusu zika

NETKY.SK • 28 Január 2016, 14:40 • 2 min
WHO bude 1. februára mimoriadne rokovať o šírení vírusu zika

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v pondelok zíde na mimoriadnom zasadaní, na ktorom určí, či súčasné šírenie vírusu zika na americkom kontinente predstavuje globálnu hrozbu. Oznámila to dnes šéfka WHO Margaret Čchan.

slovakia

left justify in out

Podľa nej výskyt vírusu, ktorý môže u tehotných žien spôsobovať mikrocefáliu, prejavujúcu sa zakrpatením či predčasným ukončením rastu mozgu, nabral "znepokojujúce rozmery". Príslušný výbor WHO určí spôsob globálnej reakcie na potenciálnu hrozbu.

 

Odborníci zároveň varovali pred panikou. "Nie je to ebola," citovala agentúra DPA Marcosa Espinu, riaditeľa oddelenia prenosných chorôb a zdravotných analýz Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO), regionálnej pobočky WHO.

 

Najviac podozrivých prípadov mikrocefálie (4180) bolo od 22. októbra do 23. januára zaznamenaných v Brazílii. Úrady sa obávajú, že to zrejme súvisí s nákazou vírusom zika, ktorú šíria komáre.

 

Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva je však potvrdených iba 270 z uvedeného počtu prípadov. Mikrocefália bola zatiaľ vylúčená v 462 prípadoch.

Vírus zika prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek.

 

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese nazvanom Zika v Ugande. V súčasnosti bol zachytený vo viac ako 20, najmä juho- a stredoamerických krajinách (Brazília, Kolumbia, Ekvádor, Paraguaj, Panama, Mexiko).

 

V roku 2014 sa v Brazílii so zakrpatením mozgu narodilo 150 detí, o rok neskôr ich bolo už 2700. V niektorých častiach Brazílie bol v tejto súvislosti vyhlásený výnimočný stav a párom plánujúcim narodenie potomka lekári odporúčajú odklad rodičovstva.

 

Proti ochoreniu neexistuje liek, brazílska vláda sa však usiluje o urýchlenie vývoja vakcíny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies