WhatsApp poskytne Facebooku niektoré dáta svojich užívateľov

NETKY.SK • 25 August 2016, 18:51 • 2 min
WhatsApp poskytne Facebooku niektoré dáta svojich užívateľov

MOUNTAIN VIEW - Populárna služba WhatsApp plánuje v budúcnosti zdieľať niektoré používateľské dáta so svojím vlastníkom - Facebookom.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií agentúry DPA dohoda o akvizícii WhatsApp z roka 2014 síce obsahuje ustanovenie, že dáta zostanú oddelené, služba však teraz robí prvý opatrný krok. Facebook má získať telefónne číslo používateľa a informácie o tom, kedy bol aktívny v službe WhatsApp.

 

Facebook chce použiť údaje k lepšiemu výberu reklamy. Dáta od WhatsApp by mohli poslúžiť aj ostatným platformám v rámci Facebooku, ako je napríklad Instagram. WhatsApp ubezpečuje, že obsah správ nebude dostupný. Od zavedenia koncového kódovania na jar tohto roka k nim nemá prístup ani samotný WhatsApp, iba zapojení používatelia. Služba zatiaľ neplánuje zdieľať s materskou firmou iné údaje, napríklad, názov profilu, profilovú fotografiu či statusy na sociálnej sieti.

 

Každý, kto je k 25. augustu používateľom WhatsApp, môže Facebooku zakázať zdieľanie profilových informácií s cieľom personalizovať reklamu. Telefónne čísla a niektoré dáta sa však budú zdieľať s Facebookom nezávisle od vôle používateľa. Telefónne čísla umožnia jednoznačne identifikovať konkrétnu osobu a zároveň zjednodušia zabezpečenie internetových služieb, keďže umožnia napríklad dvojstupňovú autorizáciu.

 

Týmto krokom WhatsApp vytvára prvé predpoklady na plánované otvorenie služby pre komunikáciu medzi používateľmi a firmou, v prvom rade ide o dáta slúžiace pre objednávanie alebo zasielanie tovaru. Používatelia tak budú môcť dostávať, napríklad, informácie o letoch, faktúru za kúpený tovar alebo upozornenie na dodací termín. Informácie o tom, ako má služba konkrétne fungovať, zatiaľ WhatsApp nezverejnil.

 

Aplikácia aj naďalej nebude zaťažená klasickou online reklamou, no používateľ môže dostávať od firmy správy, ktoré budú obsahovať ponuku na niečo, čo by ho mohlo zaujímať. Nepôjde o tradičný spam, nakoľko používateľ bude môcť spravovať tento typ komunikácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona