WFP: Polovica populácie Jemenu hladuje

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 09:59 • 2 min
WFP: Polovica populácie Jemenu hladuje

LONDÝN - Zhoršujúca bezpečnostná situácia v Jemene spôsobila, že takmer polovica z 24,5 milióna obyvateľov krajiny trpí nedostatkom potravín, uviedli vo štvrtok predstavitelia Svetového potravinového programu OSN (WFP).

slovakia

left justify in out

Počet Jemenčanov trpiacich nedostatkom potravín sa podľa agentúry z 10 miliónov v roku 2014 zvýšil tohto roku na 12 miliónov. Podľa OSN od septembra 2014, keď šiitskí povstalci obsadili hlavné mesto Saná, zomrelo už 600 ľudí, 2200 bolo zranených a 100 000 muselo opustiť svoje domovy.

 

Jemen dováža takmer 90 percent základných potravín. Od začiatku konfliktu ceny vzrástli o 40 percent a väčšina obchodov je uzavretá, keďže obchodníci sa nemôžu voľne pohybovať po krajine na miestach, kde sa bojuje. "Máme problém dostať sa pre zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu k ľuďom," uviedla v stanovisku hovorkyňa WFP Purnima Kašjapová.

 

Jemen v súčasnosti už niekoľko týždňov čelí náletom koalície arabských štátov vedenej Saudskou Arábiou proti šiitským povstalcom známym ako Húsíovci, ktorí sa v uplynulých týždňoch prebojovali až k prístavu Aden a prinútili z krajiny utiecť prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího. Bezpečnostná rada OSN tento týždeň prijala rezolúciu, ktorá zakazuje dodávky zbraní vodcom šiitských povstalcov ako aj bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a jeho synovi, ktorí sú ich významnými podporovateľmi. Zároveň požiadala všetky strany jemenského konfliktu a obzvlášť takzvaných Húsíovcov, aby zastavili násilie a "obnovili a urýchlili" rokovania sprostredkované OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies