Weird Europe uvedie aj film, na ktorom počas festivalov diváci omdlievali

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 16:09 • 2 min
Weird Europe uvedie aj film, na ktorom počas festivalov diváci omdlievali

BRATISLAVA - Filmy, ktoré rozvracajú zažité poriadky a nerešpektujú dohodnuté hranice predstaví prehliadka s názvom Weird Europe/Divná Európa. Uskutoční sa od 6. do 12. apríla v bratislavskom Kine Film Europe.

slovakia

left justify in out

"Weird Europe je festivalom, ktorý s rozkošou zostupuje tam, kam sa hlavné prúdy kinematografie boja. Prezentuje filmy bizarné, vyšinuté, výnimočne senzitívne k tomu, čo stojí za zosilňujúcim sa pocitom krízy identity," uviedla k novému projektu Dagmar Krepopová z Film Europe Media Company, ktorá prehliadku prináša na Slovensko.

 

"Filmom z Weird Europe nie je nič sväté. Prekračujú tabu, ktorými udržujeme pri živote ilúziu civilizovanosti. Reprezentujú svojrázne autorské poetiky i celé smery. Sú síce divné, ale zároveň nestrácajú vysoké ambície, o čo svedčí aj to, že sú uvádzané na prestížnych festivaloch," poznamenala k projektu, ktorého prvý ročník sa konal vlani v Českej republike.

 

V ponuke prehliadky je napríklad film Stáť pevne (r. Alain Giuraudie) o šokujúcom príbehu osobnostnej i tvorivej krízy. Premiérovo bude uvedený art house horor Raw (r. Julia Ducournau), na ktorom počas festivalových projekcií v Toronte alebo v Göteborgu doslova omdlievali diváci. Surreálnou parafrázou krásky a zvieraťa je vizuálne najnabitejšie dielo talianskeho architekta obrazov Paola Sorrentina Rodinný priateľ. Ukrajinský režisér Myroslav Slabošpyckyj skúma v snímke Kmeň pudovosť a primitívnu ľudskú podstatu bez toho, aby k tomu potreboval jediné slovo.

 

Súčasťou prehliadky je i provokatívna filmová esej o podzemí rakúskej duše V pivnici (r. Ulrich Seidl) a experimentálny magický film zložený z desiatich hypnotizujúcich záberov - obrazových kompozícií Benedeka Fliegaufa Mliečna dráha.

 

Bizarné artové filmy si budú môcť pozrieť aj diváci v Košiciach od 28. do 30. mája v Kine Tabačka v rámci projektu Art Film Fest uvádza... .

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies