Weidmann varuje pred uvoľňovaním pravidiel EÚ

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 09:46 • 2 min
Weidmann varuje pred uvoľňovaním pravidiel EÚ

BERLÍN - Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann varuje pred uvoľňovaním rozpočtových pravidiel EÚ a taktiež pred používaním "trikov", ktoré by maskovali zadlženosť krajín. Zároveň uviedol, že zabudnúť na lekcie dlhovej krízy v eurozóne by bolo osudné.

slovakia

left justify in out

"Nepotrebujeme uvoľňovanie pravidiel, skôr potrebujeme ich sprísnenie," povedal Weidmann. "Žiaden udržateľný rast nemôžeme postaviť na zvyšovaní verejného alebo súkromného dlhu," doplnil.

 

Jeho výroky prichádzajú v čase, keď predovšetkým Taliansko spoločne s Francúzskom vyzýva interpretovanie pravidiel EÚ s väčším dôrazom na hospodársky rast. Nemecko je dlhodobo proti uvoľneniu pravidiel EÚ, ktoré stanovujú, že rozpočtový deficit krajín EÚ musí byť pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Pravidlá taktiež krajiny zaväzujú k znižovaniu dlhu. Nemecko nezamieta výzvy na vyššiu flexibilitu, hovorí však, že pravidlá sa musia rešpektovať. 

 

Čo výzvy na vyššiu flexibilitu znamenajú, je známe len v náznakoch. Talianski predstavitelia však v minulosti hovorili o tom, že by sa z výpočtu dlhu mali vypustiť výdavky na infraštruktúru a výskum. Krajina tiež žiadala o viac času na zníženie štrukturálneho deficitu. Weidmann kritizoval francúzskych predstaviteľov za to, že z sa z ich radov dôrazne ozývajú výzvy na uvoľnenie pravidiel. 

 

Európskych predstaviteľov čaká od štvrtka summit, na ktorom budú hovoriť o podpore rastu a tvorby pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies