Weidmann varuje pred rizikami príliš nízkych úrokov počas dlhého obdobia

NETKY.SK • 24 Február 2016, 12:53 • 2 min
Weidmann varuje pred rizikami príliš nízkych úrokov počas dlhého obdobia

FRANKFURT NAD MOHANOM - Prominentný člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) varuje pred rizikami nadmerných stimulov a zachovávania príliš nízkych úrokových sadzieb počas pridlhého obdobia. Informovali o tom agentúra AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann vyslovil toto varovanie pred kľúčovým zasadnutím Rady guvernérov ECB, na ktorom sa 10. marca bude rozhodovať o rozšírení ekonomických stimulov. Weidmann upozorňuje, že dôsledky pridlhého obdobia lacných peňazí a nízkych úrokov sú príliš nebezpečné, aby ich bolo možné ignorovať. "Takáto peňažnopolitická reakcia môže priniesť dlhodobé riziká a vedľajšie dôsledky, pred ktorými nemožno zatvárať oči," zdôraznil Weidmann.

 

Podľa neho obdobie nízkych úrokov narušuje zisky bánk a komplikuje snahu preniesť stimuly centrálnej banky na zákazníkov. Vlády eurozóny pritom nevyužívajú priestor, ktorý im stimuly ponúkajú, ani nízke úverové náklady na zníženie rozpočtových deficitov.

 

"Práve v prvej polovici roka je dočasne predstaviteľná aj záporná miera inflácie," povedal Weidmann. Ako hlavný dôvod uvádza nízke ceny ropy, i keď na druhej strane podporujú konjunktúru. "Neexistuje dôvod pre maľovanie čerta na stenu. Hospodárske vyhliadky eurozóny sú vo všeobecnosti pozitívne," dodal šéf Bundesbanky.

 

Naproti tomu prezident ECB Mario Draghi v januári s odvolaním sa na nepriaznivé ekonomické údaje vyvolal nádeje na ďalšie uvoľnenie peňažnej politiky. Rada guvernérov ECB na nadchádzajúcom zasadnutí prehodnotí antikrízové opatrenia a prípadne ich upraví podľa situácie. Záplava peňazí by mala podporiť konjunktúru a zvýšiť extrémne nízku infláciu, ktorá hospodársky vývoj ohrozuje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies