Weidmann: Nová grécka vláda je nedôveryhodná, Nemci sú za jej odchod z eurozóny

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 09:16 • 2 min
Weidmann: Nová grécka vláda je nedôveryhodná, Nemci sú za jej odchod z eurozóny

BERLÍN - Nová grécka ľavicová vláda je nedôveryhodná, a preto si potrebuje znova získať dôveru partnerov v eurozóne. Vyhlásil to dnes prezident nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Jens Weidmann, ktorého citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Weidmann zároveň presunul "bremeno" zodpovednosti za pomoc Grécku na vlády v eurozóne a pripomenul, že je na nich, a nie na centrálnych bankách v menovej únii, aby rozhodli o tom, či chcú pomôcť Aténam pokryť ich finančné potreby. Dodal ale, že predstavitelia Grécka by mali viac uvažovať o svojich vyhláseniach, ktoré prispievajú k zvyšovaniu napätia medzi Aténami a ostatnými členmi bloku.

 

V prvom rade však Grécko potrebuje znova získať dôveru partnerov v eurozóne a presvedčiť ich, že uskutoční všetky opatrenia, na ktorých sa s nimi dohodlo. A to sa týka aj bolestivých i nepopulárnych reforiem, ktoré sú podmienkou záchranného balíka a majú krajine pomôcť skonsolidovať dlhy a postaviť sa na vlastné nohy.

 

Na druhej strane eurozóna by mala urobiť všetko, čo je v jej silách, aby sa vyhla odchodu Grécka, dodal Weidmann. Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý zverejnila agentúra RTTNews, väčšina Nemcov už nechce Grécko v eurozóne. Majú už dosť jeho snahy o nové miernejšie podmienky úverov aj požiadaviek na vyplatenie vojnových reparácií od Nemecka.

 

Z anketa vyplynulo, že až 52 % Nemcov si myslí, že Grécko by malo vystúpiť z menovej únie, a len 40 % je za zotrvanie krajiny v regióne. Ešte pred mesiacom bolo za udržanie Grécka v eurozóne 52 % Nemcov, no dnes sa až 80 % nemeckých respondentov domnieva, že nová grécka vláda sa nespráva seriózne k partnerom v menovej únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies