Weidmann: ECB by nemala navyšovať núdzové úvery gréckym bankám až do dohody

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 11:36 • 2 min
Weidmann: ECB by nemala navyšovať núdzové úvery gréckym bankám až do dohody

FRANKFURT NAD MOHANOM - Pomoc gréckym bankám prostredníctvom núdzových úverov by mala zostať zmrazená dovtedy, kým nedôjde k uzatvoreniu dohody medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a prezident nemeckej Bundesbanky Jens Weidmann. Informovala o tom agentúra AP.

 

Podľa Weidmanna je na vládach eurozóny a samotnej vláde v Aténach, aby Grécko zachránili. "Centrálna banka," dodal šéf Bundesbanky, "nemá mandát na zabezpečovanie solventnosti bánk a vlád." Zároveň ocenil, že "úvery ECB sa už nepoužívajú na financovanie odlevu kapitálu, za ktorý je zodpovedná grécka vláda".

 

ECB drží strop núdzových úverov v rámci svojho programu núdzového financovania gréckych bánk známeho ako ELA na úrovni 89 miliárd eur už od 26. júna. Grécke banky ale potrebujú úvery navýšiť, keďže v posledných týždňoch Gréci z bánk vo veľkom vyberali peniaze. Vláda tak musela banky od 29. júna zatvoriť, zaviesť kapitálové kontroly a obmedziť výbery z bankomatov na 60 eur denne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies