Weidmann: Brexit nie je dôvod pre ďalšie uvoľnenie peňažnej politiky

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 18:51 • 2 min
Weidmann: Brexit nie je dôvod pre ďalšie uvoľnenie peňažnej politiky

MNÍCHOV/FRANKFURT NAD MOHANOM - Guvernér nemeckej Bundesbanky a člen Rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann nepovažuje britské referendum za dôvod pre peňažnopolitické uvoľnenie.

slovakia

left justify in out

"Peňažná politika je už teraz veľmi expanzívne orientovaná a je otázne, či by ďalšie uvoľnenie malo podporný účinok," cituje ho agentúra DPA.

 

Rozhodnutie Britov o odchode z EÚ sa podľa neho týka skôr politickej scény. Politickú neistotu totiž nemožno odstrániť uvoľnením peňažnej politiky. "Súčasná kríza EÚ je politická kríza a musí sa vyriešiť politicky," hovorí Weidmann.

 

Šéf nemeckej centrálnej banky očakáva, že brexit môže mierne spomaliť konjunktúru v eurozóne, najťažšie dôsledky však ponesie samotná Británia. Odchod Británie z EÚ podľa neho môže ponúknuť šancu finančnému centru vo Frankfurte nad Mohanom, to si ale bude taktiež vyžadovať politickú podporu. "Mali by sme privítať každého, kto sa rozhodne presunúť podnikanie z Londýna do Frankfurtu."

 

Weidmann podporuje svižné rokovania o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Veľkou Britániou a upozornil, že "na budovaní obchodných bariér by nemala mať záujem žiadna zo strán". I keď je zásadne proti zvýhodňovaniu Británie voči Švajčiarsku a Nórsku, "cieľom by však nemala byť snaha urobiť z Británie politický exemplárny príklad".

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies