Webstránka fínskeho parlamentu sa tesne pred vstupom do NATO stala terčom útoku

NETKY.SK • 5 Apríl 2023, 08:45 • 2 min
Webstránka fínskeho parlamentu sa tesne pred vstupom do NATO stala terčom útoku

HELSINKI - Webstránky fínskeho parlamentu ochromil v utorok kybernetický útok typu DoS (odopretie služby). Došlo k nemu len tesne pred oficiálnym vstupom Fínska do NATO, pričom k zodpovednosti zaň sa prihlásila proruská hackerská skupina.

slovakia

left justify in out

Útok sťažil používanie parlamentných webstránok, mnohé stránky sa nenačítavali a niektoré funkcie neboli istý čas užívateľom dostupné. Cieľom útoku takéhoto typu je zaplaviť nejakú službu alebo webstránku množstvom zbytočných údajov či požiadaviek a dosiahnuť tak jej znefunkčnenie či neprístupnosť pre užívateľov, približuje AP.

 

K zodpovednosti za útok sa prihlásila proruská hackerská skupina NoName057 (16). Uviedla pritom, že útok bol odvetou za vstup Fínska do NATO. Je tvrdenie o zodpovednosti však nebolo možné bezprostredne overiť. AP pripomína, že táto hackerská skupina, ktorá údajne konala na príkaz Moskvy, sa v minulosti podieľala na viacerých kybernetických útokoch na území USA či ich spojencov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona