Webové stránky viacerých celoštátnych periodík vo Francúzsku sú nedostupné

NETKY.SK • 16 Január 2015, 12:02 • 2 min
Webové stránky viacerých celoštátnych periodík vo Francúzsku sú nedostupné

PARÍŽ - Internetové stránky viacerých francúzskych celoštátnych denníkov sú dnes čiastočne nedostupné. Úvodná stránka sa síce používateľovi dá načítať, ale ďalšie stránky a rubriky už nie. Príčina tohto stavu nie je známa, ale na sociálnych sieťach sa špekuluje, že ide o rozsiahly počítačový útok.

slovakia

left justify in out

Okrem webových strán celoštátnych periodík, napríklad L'Express, Le Parisien, 20 Minutes, France Inter, Mediapart či Marianne a ďalších, sú nedostupné aj ďalšie služby providera Oxalide, napríklad Alinea.fr alebo Kiloutou.fr.

 

Počítačoví experti si myslia, že ide o počítačový útok. Tento scenár sa však zatiaľ nepotvrdil, pretože by mohlo ísť aj o systémovú poruchu v sieti.

 

Od útokov islamistických extrémistov, ktoré sa minulý týždeň odohrali v Paríži a skončili sa smrťou 17 ľudí, francúzska armáda eviduje hackerské útoky na 19.000 francúzskych webových stránkach. Uviedol to vo štvrtok šéf odboru počítačovej bezpečnosti v generálnom štábe francúzskej armády kontradmirál Arnaud Coustilliere, podľa ktorého ide o bezprecedentný nárast ich počtu za jediný týždeň.

 

Mnohé z týchto počítačových útokov uskutočnili "viac- alebo menejčlenné" skupiny vrátane niektorých dobre známych islamistických hackerských skupín, informovala tlačová agentúra AP.

 

Vo väčšine prípadov hackeri dosiahli znefunkčnenie stránok ich zahltením požiadavkami (Denial of Service - DoS). Podľa kontradmirála išlo o rôzne stránky: od vojenských útvarov až po obchody s pizzou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies