Webkamera sprostredkuje život v hniezde orlice Aničky

NETKY.SK • 11 Apríl 2015, 10:15 • 2 min
Webkamera sprostredkuje život v hniezde orlice Aničky

POPRAD – Život a hniezdenie známej orlice Aničky bude možné sledovať aj online. Správa Tatranského národného parku (TANAP) už webkameru nainštalovala aj do jej hniezda.

slovakia

left justify in out

„Už je v Južnom Sudáne a keď sa vráti, bude mať v hniezde kameru. Budeme sledovať vývin, liahnutie a podobne,“ informoval agentúru SITA riaditeľ správy Pavol Majko. Vďaka kamerám však návštevníci internetovej stránky TANAP môžu sledovať aj hniezda bocianov v obciach horného Liptova či v podtatranskej obci Pribylina.


Hniezdo orlice Aničky bolo po veternej smršti, ktorá sa prehnala Západnými Tatrami, poškodené. Ako na svojej internetovej stránke informoval TANAP, pomocou kladky a lana bola vytiahnutá konštrukcia, ktorou bolo nestabilné hniezdo zo spodnej strany zabezpečené. Kamerový systém bol inštalovaný a odskúšaný vo veľkom predstihu, aby v okolí hniezda po prílete orlice neboli žiadne rušivé aktivity. „Keď sa orlica Anička vracia domov z Afriky, zaznamenávame aj trinásťtisíc kliknutí denne,“ uviedol Majko.


Lesníci počas roka živé kamery presúvajú na viaceré miesta. Od vtáčích kŕmidiel ich odinštalujú a nainštalujú k hniezdam bocianov. „Veľa peniažkov nemáme, teda následne, keď bociany odletia, časť technológie necháme tam, ale kameru presúvame inde. Už sa nám stalo aj to, že nám kameru ukradli pod Lomnickým štítom,“ vysvetlil riaditeľ správy. Takéto aktivity podľa neho nie sú platené zo štátneho rozpočtu, preto na ne TANAP získava finančné prostriedky vďaka sponzorom.


Bocianie kamery sú určené na pozorovanie predovšetkým pre školskú mládež i obyvateľov regiónu „Najvýchodnejšie máme kameru v podtatranskej Pribyline, potom je to Partizánska Ľubča či Demänová. Sú to viac-menej obce horného Liptova a pod Západnými Tatrami,“ spresnil Majko. Novou lokalitou je obec Vavrišovo. Kamera je tam po prvýkrát a zachytávať bude nielen hniezdo bocianov, ale aj panorámu Kriváňa. Hniezda s rodinkami bocianov bude TANAP prostredníctvom kamier monitorovať pravdepodobne do poslednej dekády augusta. V tomto čase sa budú mladé bociany s rodičmi pripravovať na odlet do svojich zimovísk v Afrike.


Živé prenosy doteraz vyvolali u ľudí veľký ohlas. TANAP zaznamenal viac ako 4 až 5 miliónov kliknutí za všetky kamery. Hniezda sledujú prostredníctvom internetovej stránky lesníkov aj v Poľsku či v Česku, ako aj v rôznych ďalších častiach Európy a sveta. Ich inštalácia zvyšuje podľa Majka mieru poznania o viacerých druhoch vtákov, ktoré sledujú. „Keďže sa záznam nepretržite nahráva, vieme analyzovať. Boli sme prekvapení, pretože boli zaznamenané rôzne návštevy vydier, boli tam kuny, a tak vieme vyhodnotiť predáciu či celkový vývoj hniezdenia od začiatku až po koniec,“ uviedol. Takéto živé prenosy podľa jeho slov prinášajú aj veľa poznania z oblasti zoológie a vývoja či fungovania daného druhu vtáctva. „Čím viacej poznáme, tým lepšie to môžeme chrániť,“ uzavrel Majko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies