WAY Industries v Krupine za 35 rokov už vyrobila 193 odmínovačov Božena a 22.750 nakladačov

NETKY.SK • 9 September 2016, 13:08 • 2 min
WAY Industries v Krupine za 35 rokov už vyrobila 193 odmínovačov Božena a 22.750 nakladačov

KRUPINA - Celkom 193 kusov svetoznámej odmínovacej techniky Božena vyrobili od roku 1993 doteraz v závode WAY Industries Krupina. Za ostatných 35 rokov navyše podnik vyprodukoval zhruba 22.750 kusov šmykom riadených nakladačov. Pri príležitosti 50. výročia vzniku podniku to pre TASR uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Michal Merga.

slovakia

left justify in out

História strojární v Krupine sa začala písať v roku 1966, kedy sa stali súčasťou Roudnických strojární a vyrábali náhradné diely pre poľnohospodárske stroje. „Následne sa podnik v roku 1968 stal súčasťou Podpolianskych strojární Detva s produkciou pásových podvozkov pre stavebné mechanizmy. V roku 1972 sa začínajú vyrábať v Krupine nápravy pre martinské strojárne a v roku 1981 z výrobných pásov schádza prvý malý nakladač UNC 060,“ opisuje minulosť výroby Merga.

 

Samostatná spoločnosť ZŤS Krupina začína fungovať od roku 1990. V roku 1993 zákazníkom predstavuje unikátny odmínovací systém Božena a v roku 1999 letiskový ťahač Talet. „Z dôvodu platnosti nových emisných noriem prišlo k inovácii výroby nakladačov a k zavedeniu produkcie najnovšieho modelu odmínovačov Božena 5+,“ hovorí ďalej šéf predstavenstva.

 

Aktuálne dodáva spoločnosť WAY Industries svoje produkty najmä zákazníkom na ázijskom a africkom kontinente. V tomto roku expedovala systémy Božena do Nigérie a Indonézie, nakladače predáva najmä na Slovensku, v Čechách a Maďarsku. „Rozpracovaných máme viacero obchodných prípadov, preniknúť by sa nám mohlo podariť do Južnej Ameriky. Pozitívne vníma snahu Slovenska o svetové líderstvo v odmínovaní a vytvorení zvereneckého fondu, pričom máme ambíciu ako firma prispieť našimi technológiami k stabilizácii pomerov na Ukrajine. Inovácie a vlastný vývoj aplikujeme aj v oblasti špeciálnej techniky,“ priblížil riaditeľ blízku budúcnosť závodu.

 

Slovenské odmínovacie systémy pôsobili v rámci globálnych mierových operácií v Iraku, Afganistane, Etiópii, Kosove, Chorvátsku, či na Srí Lanke. Pozitívne referencie na systém Božena eviduje spoločnosť celkovo zo 70 krajín sveta.

Čo firmu momentálne ale trápi, je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Podľa Mergu spoločnosť by chcela v najbližších mesiacoch zvýšiť počet výrobných zamestnancov o niekoľko desiatok, na približne 300, v regióne sa však strojári - špecialisti už takmer nenachádzajú. "Aktuálne je značný problém najmä v zváračských profesiách," pripomenul. Ak bude nutné, spoločnosť bude musieť siahnuť po kvalifikovaných strojároch z iných krajov, prípadne aj zo zahraničia.

 

Tržby WAY Industries dosiahli v 1. polroku tohto roka 5,21 milióna eur, pričom v rovnakom období roka 2015 predstavovali 5,53 milióna eur. Takmer 94 % celkovej produkcie smeruje na export. Way Industries zamestnáva dnes zhruba 240 pracovníkov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies