Waszczykowski: Poľsko chce rovnaké práva v EÚ a vyššiu bezpečnosť v NATO

NETKY.SK • 29 Január 2016, 16:45 • 2 min
Waszczykowski: Poľsko chce rovnaké práva v EÚ a vyššiu bezpečnosť v NATO

VARŠAVA - Poľsko si želá, aby Európska únia garantovala rovnaký prístup ku všetkým členským krajinám, a to osobitne teraz, keď blok čelí viacerým krízam ohrozujúcim jeho jednotu, povedal dnes nový poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski, keď oboznamoval parlament so svojou zahraničnou politikou.

slovakia

left justify in out

EÚ zasiahla kríza v oblasti bezpečnosti: na hraniciach, kam prichádzajú státisíce migrantov, i v myšlienke samotnej únie, pokračoval Waszczykowski. Poslancom povedal, že Poľsko sa chce podieľať na prekonaní týchto problémov, ale chce tiež záruky, že budú garantované jeho záujmy.

 

Poľská vláda je "proti vytvoreniu akéhokoľvek vnútorného rozdelenia, myšlienke minischengenu alebo diskriminácii poľských občanov žijúcich v krajinách EÚ", najmä proti obmedzeniu ich práva na slobodný pohyb, zdôraznil minister. "Chceme Európsku úniu slobodných a rovnoprávnych štátov."

 

Waszczykowski tiež vyjadril očakávanie, že júlový summit NATO vo Varšave ponúkne Poľsku a celému regiónu hmatateľné záruky bezpečnosti v čase zvýšenej aktivity Ruska, ktoré smeruje k revízii európskeho poriadku nastoleného po skončení studenej vojny, napísala tlačová agentúra AP.

 

Varšava chce mať s Moskvou "pragmatický a prozaický vzťah", povedal nový poľský minister zahraničných vecí. Očakáva však silnú podporu zo strany USA, aby NATO poskytlo východnému krídlu Severoatlantickej aliancie bezpečnostné záruky.

 

Minister dodal, že tento rok sa začne v rámci dlhodobej dohody s USA pracovať na výstavbe protiraketovej obrany v severnom Poľsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies