Washington vystaví jednu z najvzácnejších známok sveta, Jednocentovú karmínovú

NETKY.SK • 7 November 2014, 08:41 • 2 min
Washington vystaví jednu z najvzácnejších známok sveta, Jednocentovú karmínovú

WASHIINGTON - Jedna z najvzácnejších poštových známok sveta, One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová), ktorú v roku 1856 vydala bývalá britská kolónia v Južnej Amerike Britská Guyana, bude od apríla vystavená v Národnom poštovom múzeu vo Washingtone, informovala vo štvrtok táto inštitúcia.

slovakia

left justify in out

Známka bude vystavená v múzeu celé tri roky, čo predstavuje najdlhší verejný prístup k nej, aký kedy mala, uviedlo múzeum. Bola vydaná v malom náklade a dnes z nej existuje iba jediný známy exemplár. Na karmínovom, jasnočervenom podklade je čiernou farbou vytlačený motív plávajúcej lode a oficiálne heslo kolónie v latinčine "Damus Petimus Que Vicissim" (striedavo dávame i prosíme). 
      

Jednocentová karmínová nie je predierkovaná a niektorí filatelisti ju považujú za najvzácnejšiu známku sveta. V júni ju aukčný dom Sotheby' s vydražil za 9,5 milióna dolárov, čo je štvornásobok ceny, aká kedy bola zaplatená za jedinú známku, približuje agentúra Reuters. 
      

Držiteľom predchádzajúceho aukčného rekordu za individuálny predaj bola švédska známka z roku 1855, ktorú v roku 1996 vydražili za 2,3 milióna dolárov. Anonymný kupec sa Jednocentovú karmínovú rozhodol zapožičať poštovému múzeu vo Washingtone.
      

One-Cent Magenta bola naposledy sprístupnená verejnosti v roku 1986. Doteraz zostáva jedinou významnou známkou, ktorá chýba v dedičnej zbierke poštových známok britskej kráľovskej rodiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies