Washington pripravuje sankcie voči ukrajinskej vláde aj opozícii

NETKY.SK • 30 Január 2014, 12:16 • 2 min
Washington pripravuje sankcie voči ukrajinskej vláde aj opozícii

WASHINGTON – Americká administratíva pripravuje finančné sankcie voči predstaviteľom ukrajinskej vlády aj opozície pre prípad, že by eskalovalo násilie počas protivládnych protestov.

slovakia

left justify in out

Agentúre Reuters to v stredu povedal nemenovaný zdroj z amerického kongresu. Konečná verzia podľa neho ešte nie je pripravená, no v prípade zhoršenia krízy bude vláda USA schopná sankcie okamžite zaviesť. Washington už na ukrajinskú krízu reagoval zrušením vstupných víz pre niektorých ukrajinských predstaviteľov zodpovedných za násilie proti demonštrantom.

Spojené štáty pozorne sledujú vývoj na Ukrajine, o ktorom sa včera zmienil vo svojej správe o stave únie aj prezident Barack Obama. Zahraničný výbor Snemovne reprezentantov v stredu prijal rezolúciu vyzývajú obe strany, aby sa zdržali násilia a hľadali politické riešenie. Ministerstvo zahraničia vyjadrilo potešenie nad posledným vývojom vrátane zrušenia zákona sprísňujúceho podmienky pre demonštrácie, ktorý podľa mnohých porušoval právo na slobodu zhromažďovania a prejavu. 

Ukrajinský parlament v stredu večer schválil amnestiu pre opozičných aktivistov, ktorí sa podieľali na tamojšej vlne násilných nepokojov, podmienil ju však uvoľnením okupovaných úradov. Okrem zrušenia kontroverzných zákonov opozícia v utorok uspela i s ďalšou požiadavkou v podobe odstúpenia vlády na čele s Mykolom Azarovom, ktorého dočasne nahradil vicepremiér Serhij Arbuzov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies