Washington Post: Obama zvažuje ohraničený vojenský útok voči Sýrii

NETKY.SK • 27 August 2013, 08:13 • 2 min
Washington Post: Obama zvažuje ohraničený vojenský útok voči Sýrii

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama zvažuje vojenský útok proti Sýrii, ktorý by mal obmedzený rozsah a trvanie. Mal by slúžiť ako potrestanie za použitie chemických zbraní a ako odstrašujúci prostriedok, no na druhej strane nezatiahnuť USA hlbšie do občianskej vojny v Sýrii. S odvolaním sa na vládnych predstaviteľov o tom dnes informovali noviny Washington Post.

slovakia

left justify in out

Útok by podľa vyjadrení zdrojov netrval viac než dva dni. Zahŕňal by rakety s plochou dráhou letu odpaľované z lodí, ktoré už USA majú v Stredozemnom mori, alebo tiež bombardéry s dlhým doletom, pričom terčom by boli vojenské ciele priamo nesúvisiace s arzenálom chemických zbraní. Jeho načasovanie by záležalo na troch faktoroch: dokončení správy spravodajských služieb o zodpovednosti sýrskej vlády za údajný chemický útok z minulého týždňa, pokračujúcich konzultáciách so spojencami a Kongresom a stanovení jeho oprávnenia na základe medzinárodného práva, uviedol denník na svojej webovej stránke. Predstavitelia Obamovej vlády predtým vyhlásili, že je nepopierateľné, že v Sýrii boli použité chemické zbrane, pričom podľa nich možno sotva pochybovať, že zodpovednosť za útok, ktorý si podľa opozície vyžiadal stovky životov, nesie sýrska vláda.

     

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies