Washington odsúdil voľby v Sýrii ako hanbu

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 09:44 • 2 min
Washington odsúdil voľby v Sýrii ako hanbu

WASHINGTON - Spojené štáty odsúdili ako "hanbu" prezidentské voľby v Sýrii, kde je vláda prezidenta Baššára al-Asada podľa nich "odtrhnutá od reality".

slovakia

left justify in out

Utorkové hlasovanie, ktorého cieľom je zabezpečiť ďalší mandát súčasnému lídrovi, označila za frašku aj sýrska opozícia. "Prezidentské voľby v Sýrii sú hanbou," uviedla v utorok hovorkyňa ministerstva zahraničia Marie Harfová na brífingu vo Washingtone. Ako dodala, Baššár al-Asad nemá dnes viac kredibility, ako mal včera. Hovorkyňa tiež označila za nechutné fotky voliaceho sýrskeho prezidenta, ktorý "sa tvári, ako by šlo o skutočné voľby". Jeho krajina sa pritom zmieta v brutálnej občianskej vojne, ktorá si vyžiadala už viac než 160 000 mŕtvych.


"Odtrhnutý od reality, režim al-Asadovcov organizovanými voľbami pokračuje v 40-ročnom násilnom útlaku, ktorý brutálne potláča politickú opozíciu a neplní túžby Sýrčanov po mieri a prosperite". 

 

Baššár sa sýrskym prezidentom stal v roku 2000 po smrti otca Háfiza a jeho druhý sedemročný mandát sa oficiálne končí v polovici júla. Opoziční lídri nemali možnosť aktívne sa do prezidentského boja zapojiť. Al-Asadova strana Baas krajinu ovláda od roku 1963, keď sa dostala k moci prostredníctvom krvavého puču.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies