Washington hrozí Albánsku následkami, ak neschváli reformu súdnictva

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 17:32 • 2 min
Washington hrozí Albánsku následkami, ak neschváli reformu súdnictva

TIRANA - Americký veľvyslanec v Albánsku pohrozil dnes tamojším politikom vážnymi dôsledkami, ak nebudú hlasovať za reformu súdnictva, ktorá má kľúčový význam pre začatie prístupových rokovaní krajiny s EÚ.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec Donald Lu sa takto vyjadril počas stretnutia so zástupcami občianskej spoločnosti v budove albánskeho parlamentu. Zdôraznil pritom, že poslanci, ktorí budú hlasovať proti reforme, musia rátať s "vážnymi a dlhodobými, s konkrétnymi negatívnymi dopadmi zo strany USA", informovala tlačová agentúra AP.

 

Americký diplomat tiež obvinil vodcu hlavnej opozičnej Demokratickej strany Albánska Lulzima Bashu, že ustavične vznáša nové výhrady k návrhu dohody o reforme. Zahraničný výbor Európskeho parlamentu (EP) dnes na mimoriadnom zasadnutí k Albánsku a Turecku dôrazne vyzval albánskych politikov, aby dohodu o reforme súdnictva vo štvrtok schválili po tom, ako ju podporil eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn. Poslanci EP uviedli, že budú v intenzívnom telefonickom styku s albánskymi partnermi až do štvrtkového hlasovania.

 

EÚ kritizuje albánske súdnictvo kvôli rozšírenej korupcii a nedostatku profesionality. V rámci navrhovanej reformy sa má napríklad zaviesť kontrola príjmov a majetku sudcov a prokurátorov, aby sa zamedzilo ich podplácaniu. Vládnuci socialisti potrebujú na schválenie reformy v 140-člennom parlamente aj podporu časti opozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies