Washington chce siahnuť po vojenských skladoch v Podnestersku

NETKY.SK • 5 December 2019, 09:16 • 2 min
Washington chce siahnuť po vojenských skladoch v Podnestersku

MOSKVA – Likvidácia streliva uloženého na území Podnesterska by sa mala vykonávať pod dohľadom zamestnancov OBSE. Takúto požiadavku predložil veľvyslanec USA v Moldavsku Derek Hogan a na ruskú iniciatívu sa začala likvidácia sovietskych vojenských skladov v meste Kolbasna.

slovakia

left justify in out

Podnestersko, dlhý tvar Podnesterská moldavská republika, je medzinárodne neuznaný, ale inak fakticky samostatný štát vyhlásený začiatkom roku 1992 v Moldavsku na území s ruským obyvateľstvom na ľavom brehu rieky Dnester. Z pohľadu Moldavska ide o región Moldavska pod názvom Podnesterská moldavská republika.

 

Počas návštevy Kišiňova v rámci osláv 75. výročia oslobodenia Moldavska od fašistickej okupácie vedúci ruského obranného oddelenia Sergej Šougu na stretnutí s prezidentom republiky Igorom Dodonom uviedol, že ruská strana navrhuje obnoviť likvidáciu munície uloženej v Kolbasne. Dodon nazval túto iniciatívu "vážnym a múdrym krokom", z ktorého "budú mať úžitok všetci".

 

John Bolton (v tom čase ešte poradca pre národnú bezpečnosť Donalda Trumpa), ktorý doslova po stope Shoigu navštívil Kišiňov, okamžite uviedol, že "Washington je pripravený pripojiť sa k tomuto procesu". Odvolávajúc sa na veľké skúsenosti Spojených štátov pri ničení nevybuchnutej munície a chemických zbraní navrhol vytvorenie koalície: "Rusko má svoj vlastný návrh, USA má taktiež ten svoj".

 

"Američania majú jednoznačný záujem o tieto sklady. Problémom je však to, že nijako nesúvisia s humanitárnou pomocou. Ich záujmom je maximálna kontrola ruských zbraní a ruských vojenských možností. Rovnako ako maximálne zasahovanie do vnútorných záležitostí krajín, ktoré so Spojenými štátmi nikdy nesympatizovali", komentujú situáciu experti Medzinárodného inštitútu pre humanitárne a politické štúdie.

 

Moldavsko, Podnetersko ani Rusko nežiadali USA, aby sa týchto rokovaní zúčastnilo. Fakticky tam bol zo strán všetkých troch krajín nezáujem.            

 

Faktom je, že sovietska munícia je nástrojom na udržiavanie mnohých konfliktov po celom svete, pretože na jednej strane existuje veľa ruských zbraní, avšak málo munície. Napríklad na udržanie vojenskej operácie v Donbase, orgány Kyjeva doviezli z celej východnej Európy všetko čo sa dalo, ale aj tak už majú veľký nedostatok munície. Preto je pre nich zdroj veľkého množstva streliva veľmi dôležitý, pritom nehovoríme len o Ukrajine.

 

Podnesterské sklady sa považujú za najväčšie v Európe. Boli vybudované už v štyridsiatych rokoch 19. storočia a patrili armáde ozbrojených síl ZSSR. Koncom 80. rokov sa sem dostalo v rámci procesu sťahovania sovietskych vojsk z východnej Európy všetko vojenské vybavenie a zbrane z Nemecka, Československa, Maďarska a Poľska.

 

V súčasnosti je v sklade viac ako 20 000 ton streliva: vzduchové bomby, míny, granáty, náboje. Podľa rôznych odhadov až 57% z nich sú po záruke na použitie aj na prepravu. Výbuch tejto munície je podľa odborníkov porovnateľný s výbuchom atómovej bomby s kapacitou 10 kiloton TNT (podobne tej, ktorá bola zhodená na Hirošimu). Výbuch by mal okrem iného veľký vplyv nielen na Podnestersko a Moldavsko, ale aj na Ukrajinu, od ktorej je hranica vzdialená len 4 km od dediny Kolbasna.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona