Warren Buffett varuje pred prudkým poklesom akciových kurzov

NETKY.SK • 10 December 2012, 14:26 • 2 min
Warren Buffett varuje pred prudkým poklesom akciových kurzov

Warren Buffett varuje pred prudkým poklesom akciových kurzov - Svet Kurzy burzových akcií v poslednom období prudko stúpli. Dostávajú sa čoraz bližšie k starým najvyšším hodnotám.

slovakia

left justify in out

imgKurzy burzových akcií v poslednom období prudko stúpli. Dostávajú sa čoraz bližšie k starým najvyšším hodnotám. Investori by však nemali žiť v istote. Niektorí burzoví profesionáli očakávajú silné zemetrasenie. Už onedlho.

V novembri a začiatkom decembra sa k vývoju vyjadrili viacerí renomovaní podnikatelia a ekonómovia. Denník Handelsblatt uverejnil dnes na svojej internetovej stránke citáty z ich hodnotenia situácie.

Svetoznámy investor Warren Buffett tvrdí, že "niet pochybností o tom, že sa globálna konjunktúra v nasledujúcich mesiacoch oslabí. Veľmi silno by ju mala pocítiť Európa".

Autor kníh a investor Marc Faber bol ešte konkrétnejší. Uviedol, že "burzy sa prepadnú najmenej o 20 % preto, lebo svetová ekonomika sa narazí na plytčinu".

Americký fondový manažér Bill Gross vidí problém aj v americkom rozpočtovom úskalí. Údajne je oveľa hlbšie, než sa uvádza. Je také hlboké ako Grand Canyon.

Stručne a pomerne všeobecne sa vyjadril Nouriel Roubini, ktorý pred rokmi predpovedal finančnú krízu v Spojených štátoch v súvislosti s hypotekárnymi úvermi. Podľa neho "riziko, že sa svetová ekonomika dostane do nového poklesu, je veľké".

Ekonóm a investor Max Otte si nemyslí, že sme v boji s eurokrízou dosiahli veľké výsledky. "Nezachránili sme ani euro, ani Európu pred vojnou," a pokračoval: "Grécky hrubý domáci produkt klesol o 20 %. Miera nezamestnanosti (v krajine) sa blíži k 30 %, miera nezamestnanosti mladých ľudí je 50-%. Rovnako je to aj v Španielsku. Takto vyzerá záchrana? 'Zachránili' sme veriteľov a finančné elity - na účet občanov na Severe a Juhu. A v záujme toho sme rozrušili náš právny a peňažný systém!"

Napriek tomu, čo povedal Dirk Müller, nazývaný aj Mister Dax, jeho slová vyzneli svojrázne optimisticky: "Inflácia sama o sebe nie je škodlivá. Naopak, jej kontrolovaná miera medzi 7 a 8 percentami by bola naliehavo užitočná preto, aby sa naše systémy znovu dostali do pohybu." Proces by mal podľa neho sprevádzať rast miezd a dôchodkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies