Warren Beatty dostane Cenu Kirka Douglasa

NETKY.SK • 20 September 2016, 11:29 • 2 min
Warren Beatty dostane Cenu Kirka Douglasa

LOS ANGELES - Americký herec, režisér a scenárista Warren Beatty dostane od organizátorov Medzinárodného filmového festivalu v Santa Barbare Cenu Kirka Douglasa.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatdeväťročný rodák z Richmondu si trofej prevezme 1. decembra na galavečere v kalifornskej Santa Barbare, pričom mu ju pravdepodobne odovzdá samotný Kirk Douglas, ktorý o osem dní neskôr oslávi sté narodeniny. Samotný 32. ročník festivalu sa uskutoční od 1. do 11. februára.


"Warren Beatty dosahuje najvyšší umelecký štandard filmového priemyslu. Jeho snímky nás zabávajú, rovnako ako aj nútia premýšľať o svete, v ktorom žijeme. Som nadšený, že príjme toto ocenenie jeho neobyčajného talentu," povedal o svojom kolegovi spomínaný Douglas, ktorý túto cenu sám v minulosti získal. Okrem neho patria k držiteľom ocenenia aj jeho syn Michael, ďalej Robert De Niro, Harrison Ford, Quentin Tarantino, Ed Harris, John Travolta, Forest Whitaker, Jessica Lange a Jane Fonda.


Henry Warren Beatty zaujal ako gangster Clyde Barrow v dráme Bonnie a Clyde (1967), ktorá mu vyniesla nominácie na Oscary v kategóriách Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe a Najlepší film. V roku 1976 ho na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied nominovali za scenár romantickej komédie Šampón (1975), v roku 1979 si fantasy komédiou Nebo môže počkať (1978) vyslúžil štyri nominácie za scenár, réžiu, herecký výkon v hlavnej úlohe i v kategórii Najlepší film, v roku 1982 získal za réžiu snímky Červení (1981) svojho zatiaľ jediného Oscara. Film, ktorý si vyslúžil celkovo dvanásť nominácií na ceny Akadémie a z nich získal tri sošky, vyniesol samotnému Beattymu celkovo štyri nominácie. Ďalšie dve nominácie v kategóriách Najlepší film a Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe získal v roku 1992 za kriminálnu drámu Bugsy (1991). Zatiaľ naposledy ho nominovali v roku 1999 za scenár snímky Bulworth (1998). V roku 2000 mu Akadémia udelila Irving G. Thalberg Memorial Award.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona