Warholove múzeum zaplnili metafory v obrazoch a anatómia snívania

NETKY.SK • 27 Január 2012, 07:55 • 2 min
Warholove múzeum zaplnili metafory v obrazoch a anatómia snívania

Warholove múzeum zaplnili metafory v obrazoch a anatómia snívania - Kultúra Tri metafory v obrazoch a anatómia snívania je názov novej výstavy, ktorú si môžu v týchto dňoch pozrieť návštevníci Múzea moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach.

slovakia

left justify in out

img

Tri metafory v obrazoch a anatómia snívania je názov novej výstavy, ktorú si môžu v týchto dňoch pozrieť návštevníci Múzea moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach. Vyše 70 prác tu dnes predstavili verejnosti jej autori - Peter Križovenský a kolektív študentov Strednej odbornej školy A. Dubčeka so sídlom vo Vranove nad Topľou.
      "Súčasťou výstavy, ktorú sme dnes v Medzilaborciach odštartovali úvodnou vernisážou, je mojich 25 tlačí na plátne, 18 grafík tlačených na papieri, ako aj 28 prác zhotovených študentmi," informoval TASR Križovenský, ktorý sa zaoberá na pôde SOŠ A. Dubčeka vyučovaním propagačnej grafiky. 
      Ako dodal, vystavované práce približujú napríklad pokusy autora o zachytenie obrazovej metafory cez prostredie divadiel. Spôsobom ich vyhotovenia či farebnosťou nadväzujú podľa jeho slov na tvorbu zakladateľa pop-artu A. Warhola.   
      Tematikou ďalších diel Križovenského a jeho študentov je snívanie. "V tomto prípade sú výjavy z mojich a študentských snov zobrazené na viacerých fotografiách, kolážach a prácach, ktoré sme zhotovili pomocou počítačovej grafiky," vysvetlil Križovenský.
      Snové zobrazenia na desiatkach vystavovaných prác majú rôznu podobu. Jedna z fotografií, ktorú vytvorila mladá študentka, zobrazuje napríklad strašidelný dom. "Hrozivo vyzerá iba zvonku, vo vnútri je rozsvietené. Chcela som tým naznačiť, že v každej tme, podobne ako aj v živote, svieti kdesi svetielko nádeje," priblížila svoju prácu Dominika Smetanová.      
        Výstava SOŠ A. Dubčeka v priestoroch múzea moderného umenia v Medzilaborciach potrvá do 2. marca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona