Wänkeho pustili z väzenia, trest mu skrátili o tretinu!

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 15:02 • 2 min
Wänkeho pustili z väzenia, trest mu skrátili o tretinu!

TRNAVA - Bývalý popredný slovenský futbalový funkcionár Vladimír Wänke, ktorému Najvyšší súd SR v novembri 2010 potvrdil trest odňatia slobody na tri roky a štyri mesiace za korupciu, ide na slobodu.

slovakia

left justify in out

Okresný súd v Trnave vo štvrtok 28. marca 2013 rozhodol o jeho podmienečnom prepustení s dvojročnou skúšobnou dobou. Informovala o tom hovorkyňa krajského súdu v Trnave Barbora Hergottová. Uznesenie nadobudlo štvrtkovým dňom právoplatnosť. 

Vladimíra Wänkeho zadržali 6. marca 2007 v sídle Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na Junáckej ulici v Bratislave policajti z Úradu boja proti korupcii priamo pri preberaní desaťtisícového úplatku. Wänke takzvaný "kolok", čo bol údajne krycí názov pre úplatok, chcel za urýchlenie vybavenia registračných náležitostí okolo transferu futbalistu Andreja Masaroviča z Rakúska do ŠK Eldus Močenok. Kľúčovým svedkom prípadu bol vtedajší majiteľ klubu z Močenka Stanislav Szabó, ktorý v kauze vystupoval v pozícii agenta a celý priebeh odovzdávania úplatku natočil na kameru. Vladimír Wänke na druhý deň na mimoriadnej tlačovej konferencii odmietol obvinenia z korupčného konania a viackrát zdôraznil, že osobne od pána Szabóa obálku, v ktorej bolo 10 000 korún, neprevzal. Vyhlásil, že išlo o cielený akt pomsty a podal trestné oznámenie na Szabóa. Svoje tvrdenia zopakoval aj na Špeciálnom súde. 

Proces v tejto kauze sa začal 16. februára 2009 na Špeciálnom súde v Pezinku a Vladimíra Wänkeho súdil za štvornásobný trestný čin prijímania úplatku a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Samosudca vypočul 18 svedkov, futbalových funkcionárov a futbalistov, ktorí boli v prípade zainteresovaní. Trestný spis Wänkeho mal 699 strán, obžaloba 23 strán. Prokurátor žiadal pre Wänkeho nepodmienečný trest odňatia slobody minimálne na šesť rokov a 10 mesiacov s minimálnym strážením a peňažný trest 3000 eur. Súd napokon 7. apríla 2009 rozhodol o treste odňatia slobody na tri roky a štyri mesiace nepodmienečne a peňažnom treste 2000 eur. Najvyšší súd SR tento trest potvrdil. 

Šesťdesiatsedemročný Vladimír Wänke (nar. 18. 2. 1946) sa narodil v Bratislave. Vo futbale pôsobil ako hráč v bratislavských kluboch Slovan, Červená hviezda, Vinohrady, Polygraf a Pravda, ako funkcionár bol šéfom matriky Slovenského futbalového zväzu (SFZ), predsedom Bratislavského futbalového zväzu (BFZ), členom zmierovacej komisie SFZ, vedúcim mužstva SR do 21 rokov, neskôr sa stal šéfom ligovej komisie, športovým riaditeľom a od 1. januára 2007 aj zastupujúcim generálnym sekretárom SFZ za Dušana Tittela, ktorý v tejto funkcii skončil k 31. decembru 2006. 

Po odpykaní dvoch tretín z celkového trestu 40 mesiacov v Hrnčiarovciach nad Parnou pri Trnave (prvý polrok strávil na uzatvorenom oddelení, ktoré nemalo veľný režim /vypomáhal ako brigádnik v kuchyni, sklade či upratoval na dvore, pozn./, potom ho preradili na otvorené oddelenie s minimálnym stupňom ostrahy, odkiaľ odsúdení mohli chodiť v civile do kina či na nákupy do mesta, následne dostal funkciu správcu /mal na starosti zadeľovanie spoluväzňov do práce a ich evidenciu/, pozn./), keď s ním neboli nijaké problémy a dokonca bol viackrát za správanie odmenený, doručili 6. marca 2013 na súd jeho žiadosť o podmienečné prepustenie. O odpustenie zvyšku trestu už po uplynutí jeho polovice Vladimír Wänke nemohol požiadať vzhľadom na paragraf súvisiaci s korupciou, pretože sa nevzťahovala na neho ani amnestia prezidenta SR Ivana Gašparoviča pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky. 

Vladimírovi Wänkemu mal oficiálne vypršať trest v apríli 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies